Προσπάθεια μείωσης του ΦΠΑ για ζωοτροφές στο 6%

Η «Γιορτή Κτηνοτροφίας» έχει ως στόχο να ενισχύσει τον ρόλο της κτηνοτροφίας ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης γιορτής κτηνοτροφίας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Τα εγκαίνια της  γιορτής έγιναν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα.
Πρόκειται για μια προσπάθεια του δήμου Πολυγύρου σε συνεργασία με την πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων, το σύνδεσμο ελληνικής κτηνοτροφίας, τον ελληνικό οργανισμό γάλακτος και κρέατος και υπό την αιγίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Τις εργασίες της τριήμερης εκδήλωσης άνοιξε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο πέρασε ένας νόμος που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία των ποιμνιοστασίων, ο οποίος θα φέρει τα πάνω κάτω στην κτηνοτροφία και θα διευκολύνει κατά πολύ την έκδοση αδειών. Πλέον με την επίσκεψη στον οικείο δήμο και την κατάθεση της αίτησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις (απαιτούμενη απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις και οικισμούς) εκδίδεται η προέγκριση της άδειας και σε τρεις μήνες εκδίδεται η οριστική άδεια.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό δίνεται τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων και στη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρούσε. «Είμαστε σε επαφή με τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο και προσπαθούμε να μειώσουμε στο 6% το ΦΠΑ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής» είπε ο κ. Δριβελέγκας. Επίσης θωρακίζεται η εργασία των κτηνοτρόφων καθώς μέχρι πρότινος εάν σε χώρο όπου λειτουργούσε σταβλική εγκατάσταση, δημιουργούνταν άλλη δραστηριότητα, είτε βιοτεχνική, είτε οικιστική, θα έπρεπε να απομακρυνθεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση. Έτσι οι κτηνοτρόφοι ερχόταν αντιμέτωποι με πρόστιμα, διοικητικές πράξεις κτλ.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο στόχος της προσπάθειας είναι η τόνωση των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς η Γαλάτιστα είναι από τις πρώτες περιοχές στη χώρα σε πληθυσμό αιγοπροβάτων αλλά και στις μονάδες επεξεργασίας κοτόπουλων κτλ. «Σκοπός της προσπάθειας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου αλλά και η προβολή των τοπικών μας προϊόντων» είπε ο δήμαρχος Πολυγύρου.
Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου καθώς η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη και θα υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα το επόμενο διάστημα εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση. «Η κτηνοτροφική παραγωγή με την κατάλληλη προσπάθεια μπορεί να επηρεάσει και να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση» τόνισε ο κ. Καμπούρης.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος επεσήμανε ότι από τη Γαλάτιστα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για τη διατήρηση των ντόπιων φυλών και τη γενετική τους βελτίωση, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται και οι ασθένειες τους, παράλληλα με τη γαλακτομέτρηση τους. Απαραίτητη είναι βέβαια και η οργάνωση των κτηνοτρόφων, θέμα που αφορά τους ίδιους.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Τζηρίτης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητα ανάγκη η βελτίωση των προϊόντων των κτηνοτρόφων και κυρίως της φέτας, για την οποία οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή γιατί πρέπει να φτιάχνεται από ελληνικές φυλές αποκλειστικά.
Τη στήριξη του επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην προσπάθεια εξεδήλωσε ο πρόεδρος του Γιώργος Γκιλής επισημαίνοντας ότι το επιμελητήριο στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων του νομού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, κτηνοτροφικών συλλόγων και πολλοί παραγωγοί.

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση