Σας αρέσει ο εαυτός σας;

Σας αρέσει ο Κώστας από καιρό, αλλά δεν το εκφράζετε. Τελικά, βρίσκετε το θάρρος να τον καλέσετε στο πάρτι σας, εκείνος όμως έχει
κανονίσει ήδη κάτι άλλο. Εσείς:
Α) Αναρωτιέστε μήπως σας λέει ψέματα για να μη νιώσετε άσχημα – μπορεί να μην έχει κανονίσει κάτι άλλο.
Β) Τον πιστεύετε και τον ρωτάτε αν ήθελε να κάνετε κάτι άλλο μαζί, στο μέλλον.
Γ) Πιστεύετε ότι σας απέρριψε και νιώθετε άσχημα, γιατί σκεφθήκατε έστω να τον καλέσετε – και βέβαια ήταν κουτό εκ μέρους σας να σκεφθείτε ότι αυτός θα αφιέρωνε ποτέ το χρόνο του σ’ εσάς.
Αναλάβατε να διερευνήσετε ένα πρόβλημα στη δουλειά σας. Το αναπτύσσετε έξυπνα στους συναδέλφους και στον προϊστάμενό σας, αλλά σε κάποιο σημείο μπερδεύεστε. Ο διευθυντής σάς διορθώνει και όλα τελειώνουν καλά.
Α) Νιώθετε λίγο ενοχλημένη με το διευθυντή σας που σας διόρθωσε και φοβόσαστε πως όλοι θα θυμούνται ότι μπερδέψατε τα στοιχεία.
Β) Θυμόσαστε ότι ήρθατε σε δύσκολη θέση όταν μπερδέψατε τα στοιχεία, αλλά τελικά η ανάλυσή σας ήταν καλή και το ξέρατε.
Γ) Να ανοίξει η γη να σας καταπιεί! Μπροστά σε όλους τους συναδέλφους μπερδέψατε κάποια στοιχεία…
Ένας φίλος σας προσκαλεί να πάτε στην απογευματινή παράσταση μιας ταινίας που θέλατε πάρα πολύ να δείτε. Συναντιέστε στο ταμείο και εκείνος κατάχλομος σας λέει ότι έχει τρομερό πονοκέφαλο, ζητάει συγγνώμη και φεύγει. Εσείς:
Α) Μπένετε στην αίθουσα μόνη σας, αλλά νιώθετε πάρα πολύ άσχημα – είστε σίγουρη ότι όλοι θα πιστέψουν ότι ο φίλος σας σας έστησε.
Β) Αγοράζετε ποπκόρν, μια κόκα κόλα, βρίσκετε μια καλή θέση και απολαμβάνετε την ταινία που τόσο θέλατε να δείτε!
Γ) Επιστρέφετε στο σπίτι σας. Ποτέ δε θα μπορούσατε να πάτε μόνη στον κινηματογράφο!
Μια συνάδελφος που μόλις γνωρίσατε σας λέει ότι είστε μια χαρά και σας ρωτάει αν αδυνατίσατε. Έχετε όντως αδυνατίσει. Απαντάτε:
Α) «Λίγο, αλλά αυτό το φόρεμα με λεπταίνει».
Β) «Ναι, σε ευχαριστώ».
Γ) «Ναι, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα ξαναπάρω αμέσως».
Οι γονείς σας περιμένουν σπίτι φίλους για φαγητό. Φτάνουν την ώρα που οι γονείς σας είναι ακόμα μέσα και ντύνονται. Τους λέτε να περάσουν και:
Α) Κάθεστε μαζί τους, γιατί αυτό απαιτεί η ευγένεια, αλλά παγώνετε με τη σκέψη ότι θα πρέπει να ανοίξετε κάποια ολιγόλεπτη συζήτηση με ξένους.
Β) Κάθεστε και συζητάτε ευχάριστα.
Γ) Ψελλίζετε γρήγορα μια δικαιολογία και εξαφανίζεστε.
Όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας:
Α) Συχνά ανοίγετε το ραδιόφωνο και συγκεντρώνετε τις σκέψεις σας σ’ αυτό που ακούτε.
Β) Μερικές φορές ακούτε και μερικές φορές σκέφτεστε κάτι.
Γ) Δεν μπορείτε να φανταστείτε βόλτα χωρίς κάποιου είδους διασκέδαση.
Σας ζητάνε να αναφέρετε πέντε επίθετα για να περιγράψετε τον εαυτό σας. Σκεφθείτε για λίγο τον κατάλογο που θα φτιάξετε:
Α) Περιέχει μόνο αρετές.
Β) Είναι ένα μείγμα, αλλά επικρατούν τα καλά.
Γ) Περιέχει μόνο ελαττώματα.
Τσακωθήκατε με το φίλο σας. Μέσα στο θυμό του σας περιγράφει με όχι ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια. Μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφθεί ποτέ ότι είχατε όλα αυτά τα ελαττώματα:
Α) Σκέφτεστε ότι πρέπει να έχει δίκιο, γιατί τελικά σας ξέρει πάρα πολύ καλά.
Β) Αξιολογείτε αυτά που είπε και μετά αποφασίζετε αν είχε δίκιο σε ορισμένα σημεία ή όχι.
Γ) Του λέτε ότι παρόλο που αυτά που είπε μπορεί να είναι αλήθεια, εκείνος είναι πολύ χειρότερος.
Μια καινούργια φίλη σας, με την οποία τελευταία γίνατε αχώριστες, αναβάλει μια εκδρομή, προβάλλοντας –κατά τη γνώμη σας– ανυπόστατη δικαιολογία. Εσείς:
Α) Πληγώνεστε και αλλάζει κάπως η γνώμη σας γι’ αυτήν.
Β) Απογοητεύεστε και της το λέτε, αλλά η φιλία σας εξακολουθεί να είναι το ίδιο ισχυρή όπως πρώτα.
Γ) Σας είναι αδύνατο να πιστέψετε ότι θα μπορούσε να σας κάνει κάτι τέτοιο! Θα φροντίσετε να μη σας ξαναστήσει, αρνούμενη να ξαναβγείτε μαζί της για λίγο καιρό.
ΕΙΣΤΕ ΦΙΛΗ Η΄ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ;
Αν έχετε διαλέξει κυρίως απαντήσεις Α:
Θα μπορούσατε να τονώσετε λίγο την αυτοεκτίμησή σας, αλλά είστε κάπου στο μέσο όρο. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες κρύβετε τα «μειονεκτικά» συναισθήματά σας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αρετές σας. Άλλες φορές δείχνετε τα άσχημα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας παρουσιάζοντας υπερβολική αυτογνωσία και αυτοκριτική ή αντιδρώντας υπερβολικά σε καταστάσεις στις οποίες οι άλλοι σας έχουν εγκαταλείψει. Μαθαίνοντας να συμπαθείτε τον εαυτό σας περισσότερο, θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε καλύτερα τις απογοητεύσεις.
Αν έχετε διαλέξει κυρίως απαντήσεις Β:
Πιστεύετε έντονα στον εαυτό σας και έχετε υγιείς προοπτικές. Ξέρετε ότι μπορείτε να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικές φορές αισθάνεστε τρομαγμένη, αλλά έχετε ισορροπημένη προσωπικότητα και γνωρίζετε ότι ο φόβος σας θα εξαφανιστεί και θα επανέλθει η αίσθηση της ευεξίας. Πάνω απ’ όλα, για τις καλές και τις άσχημες στιγμές, είστε απλώς ευτυχείς να είστε εσείς!
Αν έχετε διαλέξει κυρίως απαντήσεις Γ:
Η αυτοεκτίμησή σας είναι κάπως κλονισμένη αυτή την εποχή. Σας απασχολεί πολύ το πώς σας βλέπουν οι άλλοι και ζείτε με το φόβο ότι θα γελοιοποιηθείτε. Συνεπώς, αφήνετε στους άλλους τον έλεγχο του αν αισθάνεστε ότι αξίζετε ή ότι δεν αξίζετε ως άτομο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό οι άλλοι να σας απογοητεύσουν. Είναι λοιπόν καλύτερα να αρχίσετε να τονώνετε τον εγωισμό σας περνώντας πέντε λεπτά, κάθε πρωί, μπροστά στον καθρέφτη, όπου θα απαριθμείτε όλες σας τις αρετές. Μην το αμελείτε. Μπορεί στην αρχή να μην πιστεύετε στον εαυτό σας, αλλά τελικά θα κοιταχτείτε κάποια στιγμή στον καθρέφτη και θα δείτε κάποιον που θα σας αρέσει πραγματικά.
Από τη Λιζέττα Σταύρου