Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διαβιβάσει τη δικογραφία με τις καταγγελίες για το έλλειμμα στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η Ιπποκράτους δια στόματος Μπεγλίτη διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με
τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητά παραιτήσεις των υπουργών που αναφέρονται στη δικογραφία και ανοίγει θέμα εξεταστικής επιτροπής.
Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Τασούλας, δήλωσε στο ρ/σ “Βήμα FM”: “Δεν πρόκειται αυτό το θέμα να το αφήσουμε χωρίς να διερευνηθεί. Όλες οι συνταγματικές και οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής δυνατότητες θα μπουν στο τραπέζι”.
Στο θέμα που θέτει πλέον η ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε: “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Θυμίζω την πρωτοβουλία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τόσο για την έρευνα του πως διαμορφώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία και τα στοιχεία που δίναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί Νέας Δημοκρατίας”.
Για τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη οι καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και τα έγγραφα του φακέλου ήταν ικανά να φρενάρουν την δικαστική έρευνα αφού “σκόνταψε” σε ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, βλέπει πίσω από την εισαγγελική ενέργεια προσπάθεια εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού και μιλώντας στην ΝΕΤ δήλωσε: “Γίνεται μια προσπάθεια να εξαφανιστεί από προσώπου πολιτικής γης ο Γ. Παπανδρέου”.
Ο Ντίνος Βρεττός, ζήτησε την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση και μιλώντας στο ρ/σ “Βήμα FM” τόνισε: “Είναι αδιανόητο να μην το διερευνήσουμε και είναι επίσης αδιανόητο να μην έχει κλείσει αυτή η υπόθεση πριν από τις εκλογές. ΜΕ κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή να δούμε τι έχει γίνει και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της ΝΔ”.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης υποστηρίζει μεν ότι τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα πάσχουν, ωστόσο σημειώνει ότι: “Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εμείς είχαμε πει, εντός και εκτός βουλής ότι πάσχουν. Από αυτό και πέρα, το αν παράγονται εγκληματικές ενέργειες ή αποτελέσματα, αυτό θέλει εξαιρετική προσοχή και ενδελεχή έρευνα”.
Για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι συνυπεύθυνα τόσο για το έλλειμμα όσο και για το μαγείρεμα των επίσημων στατιστικών, ενώ ο ίδιος τονίζει: “Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια, συναγωνίζονται και εναλλάσσονται στην παραγωγή ελλειμμάτων και στο μαγείρεμα των επίσημων στατιστικών. Αυτή η κατάσταση, που την πληρώνει εξακολουθητικά ο ελληνικός λαός, πρέπει να σταματήσει επιτέλους”.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος δήλωσε: “Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων για το έλλειμμα, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στα πολιτικά παιχνίδια με τους αριθμούς”.
Η προκαταρκτική εξέταση, η οποία “έδειξε” ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, άρχισε μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, Φωτεινής Γεωργαντά, η οποία είχε υποστηρίξει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα.
Η Ελληνικη Στατιστική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι είναι μία ανεξάρτητη αρχή η οποία δεν κατασκευάζει στατιστικά κατ’ εντολήν πολιτικών προσώπων. Νομικοί κύκλοι πάντως έθεταν ερώτημα πως εστάλη η δικογραφία στη Βουλή χωρίς να έχει δώσει εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος είχε κληθεί ως ύποπτος, κάνοντας λόγο για δικονομικό ατόπημα, αφού όπως λένε δεν ακούστηκε η πλευρά των καταγγελλόμενων.