Πρόθυμη για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης δηλώνει η ηγεσία της ΠΓΔΜ

Συντονιστική συνάντηση, υπό την αιγίδα του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε  στα Σκόπια η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει συγκαλέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη Ν.Υόρκη.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία, συμμετείχαν, πέραν του κ.Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι.
Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η

ΠΓΔΜ παραμένει απολύτως προσηλωμένη και θα σεβαστεί το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η χώρα επιθυμεί την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής πορείας της.
Προστίθεται ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και ελπίζει ότι και η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια διάθεση.
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τήρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος για την εξεύρεση λύσης, στη σχετική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Επίσης ” αναμένει από την Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση μας, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ «στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, εν όψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων καλεί εκ νέου σε εποικοδομητική προσέγγιση και τείνει προς την Ελλάδα χείρα φιλίας και καλής γειτονίας».
«Η ηγεσία της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική πλευρά, εκφράζει φόβο για στασιμότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, για άλλη μια φορά εκφράζει την ετοιμότητα και προθυμία της για ενδυνάμωση των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης «, καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεβσκι, σε συναντήσεις στη Ν.Υόρκη στις 16 και 17 Ιανουαρίου.

Απάντηση