Κατά την συνάντηση, χθες, με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ έγινε, όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, η περιγραφή της λειτουργίας της συνεργασίας
Ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πρόοδο της συνεργασίας με τη Γερμανία δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο, ενώ θα μεταβεί ακόμη στο Αμβούργο και την Στουτγκάρδη. Ενδεικτικά σημείωσε μάλιστα ότι με την
βοήθεια της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ο δήμος της Θεσσαλονίκης έχει ήδη υποβάλει και λάβει έγκριση για προγράμματα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανάπλαση ιστορικών χώρων.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα λεφτά. Λεφτά πράγματι υπάρχουν. Το γεγονός ότι έχουμε τόσο περιορισμένη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων το αποδεικνύει. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η διαχείριση της δημόσιας διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας σε δημοσιογράφους και εξήγησε ότι η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ανακύκλωση μόλις το περασμένο καλοκαίρι.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφειξε ως βασικό σκοπό της επίσκεψής του την αξιοποίηση της γερμανικής τεχνογνωσίας στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά σε τομείς όπως η καθαριότητα, η διαχείριση απορριμμάτων, ο τουρισμός και η προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, όπως τον περιέγραψε ο ίδιος, είναι τον Νοέμβριο, στη συνάντηση που θα γίνει με τη γερμανική αντιπροσωπεία, να υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα συστήματα που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα.
Κατά την συνάντηση, χθες, με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης τη συνεργασία με την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, έγινε, όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, η περιγραφή της λειτουργίας αυτής της συνεργασίας στην πράξη.
«Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί για να μας πουν τι να κάνουμε. Εμείς ερχόμαστε εδώ, για να δούμε πώς έχουν λύσει κάποια προβλήματα που απασχολούν κι εμάς και να προσαρμόσουμε τις μεθόδους τους στα δικά μας δεδομένα», διευκρίνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «εξαρτάται από τους ελληνικούς δήμους πώς θα εκμεταλλευθούν αυτή την γνώση», ενώ δεν απέκλεισε στην προσπάθεια αυτή να χρειαστεί και αλλαγή νομοθεσίας, προκειμένου να διευκολυνθούν κάποιες διαδικασίες.
Επισήμανε πάντως ότι δεν αναζητεί λύσεις μόνο στην τεχνογνωσία των γερμανικών αρχών και ανέφερε ενδεικτικά τη συνεργασία με τις πόλεις της Νίκαιας και της Μελβούρνης.
Στη Γερμανία μαζί με τον κ. Μπουτάρη βρίσκεται και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος, όπως εξήγησε, καλείται να λύσει διαφορετικά προβλήματα, καθώς σε ό,τι αφορά την καθαριότητα η Κοζάνη είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε ανακύκλωση χαρτιού, ενώ στη Δυτική Μακεδονία γίνεται ουσιαστική περιφερειακή διαχείριση απορριμμάτων, με κοινό χώρο υγειονομικής ταφής.
Στόχος ωστόσο της περιοχής είναι να παραμείνει στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας, με προγράμματα όπως το “Ήλιος” για τα φωτοβολταϊκά και την προσέλκυση ανάλογων επενδύσεων και συνεργασιών.
Οι δύο δήμαρχοι, εκτός από τον κ. Φούχτελ, συνάντησαν μέλη της ελληνογερμανικής ομάδας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και εταιρείες που ειδικεύονται στην αποκομιδή και την διαχείριση των σκουπιδιών. Αργότερα η αντιπροσωπεία θα έχει γεύμα εργασίας με την υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κορνέλια Πίπερ και θα συνεχίσει τις επαφές στο Αμβούργο και στην Στουτγκάρδη.