Τα παιδιά που εκτίθενται στα χημικά που περιέχουν οι συσκευασίες τροφίμων και τα υφάσματα ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.
«Όταν οι συγκεντρώσεις υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στο σώμα αυξάνονται, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο υποτονικό και χάνει την ικανότητά του να
διατηρήσει τις άμυνές του ενάντια στους μικροοργανισμούς», επισημαίνει οΔρ. Philippe Grandjean, επικεφαλής της έρευνας.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα χημικά αυτά καθεαυτά βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο Δρ. Grandjean αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει.
Οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στις συσκευασίες τροφίμων και την επεξεργασία των υφασμάτων.
Δεδομένου ότι διασπώνται πολύ δύσκολα, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και ανιχνεύονται στα ζώα και τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, είναι τοξικοί και προκαλούν προβλήματα στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, ωστόσο η έρευνα των επιστημόνων του Χάρβαρντ είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις τους στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 600 παιδιά από τα νησιά Φερόες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, πριν ακόμα γεννηθούν και μέχρι τα επτά τους χρόνια.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τα παιδιά για να βρουν τις συγκεντρώσεις υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων στο σώμα τους και στη συνέχεια μελέτησαν τις αντιδράσεις τους στους εμβολιασμούς.
Όπως προέκυψε, οι μητέρες που είχαν διπλάσια επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων στο αίμα τους γεννούσαν παιδιά που στην ηλικία των πέντε ετών είχαν μειωμένα αντισώματα κατά της διφθερίτιδας (σε ποσοστό 39%).