Δεν έχει απομακρυνθεί κίνδυνος της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), αναφερόμενη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το “κούρεμα” του χρέους και αναλύοντας τα σενάρια και τα ενδεχόμενα που προκύπτουν.
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν είναι σε καμία περίπτωση μία μακρινή πιθανότητα, αντιθέτως αμφισβητεί την
αισιοδοξία Παπαδήμου, ο οποίος την Τετάρτη φέρεται να δήλωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI.
H WSJ σημειώνει ότι από το χρέος των 350 δισ. ευρώ της Ελλάδας, περίπου 206 δισ. βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Αν ισχύσει σε απόλυτο βαθμό η απόφαση για “κούρεμα” κατά 50%, τότε το χρέος αυτό θα απομειωθεί φθάνοντας στα 103 δισ. ευρώ, σενάριο που εάν επιτευχθεί- όπως εκτιμά το ΔΝΤ- το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί στο 120%, το οποίο θεωρείται βιώσιμο.
Το δημοσίευμα βρίσκει τα παραπάνω εξαιρετικά αισιόδοξα. Σημειώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι περίπου το 60% των ομολόγων- που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών- βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια μεγάλων τραπεζών. Το υπόλοιπο 40% ανήκει σε hedge funds και ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν την ίδια θετική διάθεση για συμμετοχή στο “κούρεμα”.
Οι λόγοι; Κάποιοι εξ αυτών εκτός από ελληνικά ομόλογα έχουν στην κατοχή τους και ασφάλιστρα κινδύνου (τα λεγόμενα CDS), τα οποία σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα ενεργοποιηθούν- άρα θα πληρωθούν στο σύνολο της επένδυσης τους, σε αντίθεση με τα “κουρεμένα” ομόλογα.
Άλλοι πάλι ενδέχεται να διακρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα ομόλογα που ωριμάζουν εφέτος, ώστε να πληρωθούν στο σύνολο του ποσού αργότερα. Οι ωριμάνσεις για το 2012 ανέρχονται περί τα 36 δισ. ευρώ.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιων ομολογιούχων, ωστόσο όχι χωρίς προβλήματα: Εάν υπάρξει “κούρεμα” σε ομόλογα ιδιώτη που δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διαδικασία, τότε η απομείωση θα χαρακτηριστεί “μη εθελοντική”, συνιστώντας χρεοκοπία.
Επίσης, για να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. ευρώ, όλοι όσοι συμμετέχουν προθύμως θα πρέπει να κόψουν κάτι παραπάνω, κάτι για το οποίο οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι αρνούνται κάθετα.
Το δημοσίευμα της WSJ καταλήγει ότι πολύ πιθανόν να έχουμε μία συμφωνία τις προσεχείς ημέρες όσον αφορά στο “κούρεμα”, ωστόσο χωρίς να είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξει “μερική χρεοκοπία”.
“Κηρύσσοντας χρεοκοπία δεν είναι απαραιτήτως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Το να είμαστε απροετοίμαστοι για αυτό το ενδεχόμενο ή να λέμε σε όλους εκ των προτέρων ότι η χρεοκοπία ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου, απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα”, τονίζει τέλος η εφημερίδα.