Πώς θα γίνουν 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο
Τον ρόλο του σύγχρονου “Ποντίου Πιλάτου” στο δράμα που εκτυλίσσεται στην ελληνική δημόσια διοίκηση διεκδικεί με πολλές πιθανότητες επιτυχίας ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας.
Ο τελευταίος σε μια επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού “νίπτει τας χείρας του” για τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών που απαιτεί η τρόικα.
Φτάνει δε μέχρι του
σημείου να αποποιείται πλήρως των ευθυνών του για το “ναυάγιο” της εργασιακής εφεδρείας, την αδυναμία σύνταξης νέων οργανογραμμάτων λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών και τις καταργήσεις φορέων που έμειναν στα “χαρτιά”.
Τώρα που οι διεθνείς δανειστές μας έβαλαν το “πιστόλι στον κρόταφο” της χώρας, ο ίδιος ρίχνει το μπαλάκι των απολύσεων στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι ποτέ δεν του έχει τεθεί προσωπικά τέτοιο θέμα. Επικαλείται μάλιστα τη συνάντηση που είχε στις 20 Ιανουαρίου με εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης όπου δεν συζητήθηκε σύμφωνα με τον ίδιο καμία αποχώρηση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ασχέτως τι υποστηρίζει ο κ. Ρέππας ότι οι πιστωτές μας ζητούν τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 με ορίζοντα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου ώς το τέλος του 2015!
Οι πρώτες σε απολύσεις που θα ξεπεράσουν τις 15.000 θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους σε συνδυασμό με κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων οργανικών μονάδων. Αυτοί που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν εκτός Δημοσίου είναι όσοι απασχολούνται σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, σε νομικά πρόσωπα ή ανώνυμες εταιρείες που θα κλείσουν λόγω υπέρογκου κόστους λειτουργίας. Προηγουμένως, θα αποκλειστεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα.
Στη “ζώνη του πυρός” θα βρεθούν και οι περισσότεροι από τους 18.000 συμβασιούχους στους δήμους της χώρας, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία διάθεση ανανέωσης των σχέσεων εργασίας τους από το υπουργείο Εσωτερικών.
ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ
Από το περιβάλλον του κ. Ρέππα “διέρρευσε” ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και ιδιαιτέρως τα υπουργεία. Επομένως, δεν εξαιρούνται του μέτρου των (εξ)αναγκαστικών απολύσεων οι εκπαιδευτικοί και οι ένστολοι, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Πάντως από την πλευρά του ο κ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαφώνησε με τις “τυφλές απολύσεις” και τη χρήση οριζόντων κριτηρίων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών των οργανικών μονάδων. Η σύσταση των νέων μονάδων θα γίνει με βάση το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων σε αυτές που έχουν σχέσεις με τις πολιτικές και το καθ’ ύλη αντικειμένου του υπουργείου δήμου ή νομικού προσώπου και σ’ εκείνες που έχουν σχέση με την εσωτερική διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των αναγκών σε προσωπικό και αντιστοιχία κλάδου/ειδικότητας με θέσεις ευθύνης, με γνώμονα τις λειτουργικές ανάγκες έκαστου δημοσίου φορέα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.