ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Στη λογικής της δημιουργίας ψηλότερων και μεγαλύτερων ενιαίων δομημένων όγκων, οι οποίοι σε αντάλλαγμα θα αφήνουν ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο γύρω τους, βασίζεται ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός που παρουσίασε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης.


Ο νέος κανονισμός προβλέπει μείωση της κάλυψης από 70% που ισχύει σήμερα σε 60% για όλα τα κτίρια. Η περαιτέρω μείωση της κάλυψης θα αμείβεται με
αύξηση του ύψους του κτιρίου (έως τα 33 μέτρα) αλλά και του όγκου του. Ωστόσο θα επιτρέπονται και παρεκκλίσεις ως προς το ύψος και τον συντελεστή όγκου με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, για ακόμη ψηλότερα κτίρια.


Μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης δίνει ο νέος κανονισμός και για την απόσυρση ενεργοβόρων ή ακατάλληλων κτιρίων, με κλιμακωτή διαβάθμιση και ανάλογα με τα οφέλη που αποδίδονται στην πόλη. Ενδεικτικά, παρέχονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης για:


– Δημιουργία “ενεργειακού κτιρίου” πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (έως 10%)
– Φυτεμένα δώματα – Υπόσκαφα κτίρια – Συνενώσεις οικοπέδων (έως 25%) – Περιορισμό της κάλυψης – Χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλά ενεργειακά κελύφη.


Όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης πρέπει να επινοηθούν τρόποι ανακύκλωσης της ήδη πολεοδομημένης γης. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε το κτιριακό απόθεμα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος εξάντλησης της ζωής των κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδερμα ολοένα και πλησιάζει. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υποχρέωση κατεδάφισης των πρώτων προβληματικών πολυκατοικιών. Άρα, πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική που θα προτάσσει την καθ’ ύψος οικοδόμηση προκειμένου να υπάρξει συμπύκνωση της δόμησης και απελευθέρωση του εδάφους», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.


Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κυρία Μαρία Καλτσά «ένα συμβατικό σπίτι 500 τ.μ. έχει υπερδιπλάσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ένα διπλάσιο σε όγκο βιοκλιματικό σπίτι. Άρα μπορούμε να ανεχτούμε μεγαλύτερα σε όγκο κτίρια κατασκευασμένα με σύγχρονες τεχνολογίες δόμησης».


Για την υποστήριξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δεν προσμετρώνται στη δόμηση τα ίχνη των χώρων που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό όπως φυτεμένα δώματα και διπλά κελύφη. Μάλιστα, ειδικά για τα υπόσκαφα κτίρια δεν μετράει στον συντελεστή δόμησης το 50% της επιφάνειάς τους όταν πρόκειται για κατοικία και το 20% για άλλη χρήση. Επιπλέον, με το νέο κανονισμό δεν επιτρέπεται η σφράγιση του φυσικού εδάφους με την επέκταση του υπογείου στο σύνολο του οικοπέδου.


Το σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Μαρτίου.


Μικρότερη κάλυψη, μεγαλύτερο ύψος
Το ύψος κάθε ορόφου αυξάνεται κατά 0,25 μέτρα. Ακόμη επιτρέπεται μεγαλύτερο ύψος κτιρίων συνοδευόμενο από μικρότερη κάλυψη, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί και σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία.


Ειδικότερα, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής ως εξής:
για συντελεστή δόμησης έως 0,4 ύψος 10,75μ.
για συντελεστή δόμησης έως 0,8 ύψος 14,00μ.
για συντελεστή δόμησης έως 1,2 ύψος 17,25μ.
για συντελεστή δόμησης έως 1,6 ύψος 19,50μ.
για συντελεστή δόμησης έως 2,0 ύψος 22,75μ.
για συντελεστή δόμησης έως 2,4 ύψος 26,00μ.
για συντελεστή δόμησης 2,4 και άνω, το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή με μέγιστο ύψος 32,00μ.


Σε περιπτώσεις φυτεμένων δωμάτων σε νέα κτίρια τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη προσαυξάνονται κατά ένα μέτρο και σε αυτές των στεγών κατά σαράντα εκατοστά.Στοιχεία που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης
Με στόχο τη βελτίωση της βιοκλιματικής συμπεριφοράς των κτιρίων καθώς και την ελευθερία αρχιτεκτόνων και μηχανικών στην ογκοπλαστική διαμόρφωση του κελύφους μιας οικοδομής δεν προσμετρώνται, μεταξύ άλλων, στον συντελεστή δόμησης:


– Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.
– Οι ημιυπαίθριοι χώροι των κτιρίων με ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων.
– Η επιφάνεια των υποχρεωτικών κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλατύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο ανά κλιμακοστάσιο.
– Ο κενός χώρος που δημιουργείται μεταξύ του αναπτύγματος της σκάλας και του πλατύσκαλου όλων των κλιμάκων.
– Η επιφάνεια των ανοικτών κλιμακοστασίων.
– Η επιφάνεια κατακόρυφων αγωγών ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τ.μ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για τον δροσισμό του κτιρίου.
– Υπόγειοι χώροι στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων, τόσοι όσοι απαιτούνται για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης του κτιρίου.
– Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής. Ο όροφος αυτός επιτρέπεται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις εφόσον ολόκληρος ή ένα τμήμα του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του στο συντελεστή δόμησης.
– Πατάρια με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου και χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο.
– Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του μισού χώρου της κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2.20μ.
– Σε υφιστάμενα κτίρια η επιφάνεια που προκύπτει από την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και η επιφάνεια του πάχους παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
– Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές που διαθέτουν μόνο μία όψη, σε γενική κάτοψη δεν φέρουν οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό,), η στέγη τους είναι βατή, αποτελεί συνέχεια του φυσικού εδάφους και δεν διαφοροποιείται ως προς το προϋπάρχον φυσικό έδαφος.


Κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων
Δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης προβλέπεται από τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό όταν ένα κτήριο αναπτύσσεται σε οικόπεδο το οποίο προκύπτει από τη συνένωση μικρότερων οικοπέδων, όταν αποδίδεται μέρος του ακάλυπτου χώρου ή της στέγης του σε δημόσια χρήση, όταν αποσύρεται και αντικαθίσταται με άλλο κτήριο που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή όταν κατασκευάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εξαιρετικά περιορισμένο ή σχεδόν μηδενικό το ενεργειακό του αποτύπωμα. Οι συνενώσεις οικοπέδων έχουν ως στόχο την ανάπτυξη συνεκτικών και λειτουργικών κτιριακών όγκων και τη δημιουργία κτιριακών όγκων με μικρότερη διάσπαση και μεγαλύτερη κλίμακα.


Ειδικότερα, για οικοπέδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως (εκτός των νησιών) με πληθυσμό μεγαλύτερο των 25.000 κατοίκων, και δεν εμπίπτουν σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους, μπορεί να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης κατά 10% έως 15% και το επιτρεπόμενο ύψος υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει το εμβαδόν τους να είναι πολλαπλάσιο και τουλάχιστον διπλάσιο της κατά κανόνα αρτιότητας της περιοχής και η επιτρεπόμενη κάλυψη θα πρέπει να μειωθεί κατά 20%.
Επίσης, στις ίδιες περιοχές αν αποσυρθεί κτίριο 100 τ.μ. μπορεί να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου κατά 20% με 25% και το ύψος με την προϋπόθεση μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά 20%. Σε περίπτωση οικοπέδων τουλάχιστον 2.000 τ.μ. με απόδοση σε κοινή δημόσια χρήση του 100% του ακαλύπτου θα παρέχεται αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης κατά 35% με προσθήκη καθ’ ύψος μέχρι 30% επιπλέον του επιτρεπόμενου της περιοχής.

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση