Μια τεχνητή πλαγιά, ένας λόφος, που στην τελική του μορφή θα φτάσει στο ανώτερο σημείο του τα 3,5 μέτρα, έχει ήδη «σηκωθεί» στο χώρο δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια «κατασκευή» που προβλέπεται στην αρχιτεκτονική μελέτη του Πρόδρομου Νικηφορίδη και της ομάδας του, βάσει της οποίας διαμορφώνονται οι Κήποι στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των μελετητών, ανηφορίζοντας τη διαδρομή που θα διαμορφωθεί, ο επισκέπτης που θα φτάνει στο ανώτερο σημείο του λόφου αυτού θα μπορεί να αγναντεύει το ηλιοβασίλεμα. Για το λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος Κήπος θα ονομαστεί Κήπος του Απογευματινού Ηλιου. Η «ανέγερση» αυτή έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Είναι πολλοί που διερωτώνται κατά πόσο είναι σκόπιμο να προστεθεί μια ακόμη ογκώδης «κατασκευή» δίπλα από τον όγκο του ξενοδοχείου, ωστόσο κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο λόφος αυτός θα συμβάλει ώστε να φαίνεται μικρότερος ο όγκος του διπλανού κτιρίου. Οι πλευρές του λόφου προς τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου και το Μακεδονία Παλλάς, διαμορφώνονται επίσης σε κλίση.
Η μελέτη
Σύμφωνα με την περιγραφή της μελέτης, «πρόκειται για έναν κεκλιμένο κήπο που δημιουργείται στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας. Ο κεκλιμένος κήπος υψώνεται με χαμηλή κλίση από το πλακόστρωτο της παραλίας προς το δρόμο. Η κλίση διαμορφώνεται με χώμα σαν φυσική μαλακή πλαγιά. Σε ένα πρώτο πλάτωμα που διατηρείται ομοεπίπεδο με το κρηπίδωμα της παραλίας, διατηρούνται κάποια υπάρχοντα δέντρα, και ένα γλυπτό.
Στη συνέχεια, η άνοδος στη “φυσική πλαγιά” γίνεται με διαδρομές από ομαλές ράμπες που την ακολουθούν. Καθιστικά διαμορφώνονται κατά μήκος των διαδρομών, τα οποία έχουν την μορφή παραλληλεπίπεδων όγκων που βγαίνουν από το έδαφος, ακολουθώντας την κλίση της ράμπας. Η ράμπα που διατρέχει περιμετρικά την πλαγιά διαμορφώνεται έτσι ώστε να είναι ομοεπίπεδη με το υπόλοιπο τμήμα, να έχει κλίση 5% και να είναι προσβάσιμη από τις υπόλοιπες διαδρομές».
Δείτε ακόμα:
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.