Πως θα σουβλίσουμε και θα ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί
Δεν λέμε, υπάρχουν και οι εξπέρ ψητάδες, που κάθε χρόνο κάνουν σουβλιστό αρνάκι, σκέτο λουκούμι. Όμως, πάρα πολλοί είτε από βιασύνη είτε από ασχετοσύνη δεν ψήνουν σωστά τον οβελία με αποτέλεσμα να είναι καμένος έξω και ωμός μέσα ή άνοστος.
Γι’ αυτό, ρίξτε μια ματιά για το πώς θα πετύχετε τη σούβλα σας.
Επιλέγουμε ένα ντόπιο αρνί ή κατσίκι βάρους 11-12 κιλά. Χρειαζόμαστε σούβλα, ψησταριά, κάρβουνα, σύρμα και μια πένσα.
Βήμα 1ο
Περνάμε το αμνοερίφιο στη σούβλα ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, μέχρι να βγει από το στόμα. Σταθεροποιούμε το πίσω μέρος με μία διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Προσοχή στο πάνω μέρος δεν τρυπάμε το κεφαλάκι γιατί θα χάσουμε τον καλύτερο μεζέ!
Βήμα 2ο
Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας θα χρειαστούμε το σύρμα και την πένσα. Περνάμε ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά ένα ξυλαράκι όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά ώστε να το δέσουμε. Στη συνέχεια βάζουμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε στη σούβλα με σύρμα.
Βήμα 3ο
Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι και στη συνέχεια το ράβουμε με μία βελόνα σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.
Βήμα 4ο
Τοποθετούμε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού -τη στερεώνουμε με σύρμα ή οδοντογλυφίδα -.
Το αρνί είναι έτοιμο να ψηθεί!
Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η φωτιά. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε μια θράκα και να τοποθετήσουμε το αρνί ψηλά. Ο αυτόματος μηχανισμός θα πρέπει να είναι στο γρήγορο για να μην αρπάψει το αρνί. Στη συνέχεια ακολουθούμε τους ρυθμούς της φωτιάς. Όσο η φωτιά πέφτει θα πρέπει να γίνεται πιο αργό το γύρισμα, αλλά και να κατεβάσουμε το ύψος της σούβλας.
Σε περίπου τέσσερις ώρες το αρνάκι είναι έτοιμο.
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.