Ξένοι ψάχνουν στα νησιά για ακίνητα-φιλέτα
Ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα αναζητώντας μέσα στην κρίση ευκαιρίες αλλά και ήλιο όλο και περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πτώση των τιμών στην παραθεριστική κατοικία κατά την τελευταία διετία φτάνει ή και ξεπερνά το 40%.
Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο δεν προχωρά ακόμη, μαζικά τουλάχιστον, στο κλείσιμο συμφωνιών και στην υπογραφή συμβολαίων, καθώς από τη μια οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές για να επενδύσουν, και από την άλλη υπάρχουν…..
μια σειρά αντικίνητρα και κυρίως αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και της Γερμανίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, Βρετανούς και, φυσικά, από Ρώσους.
Ωστόσο το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι οι Γερμανοί, για παράδειγμα, βλέπουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά και ως επενδυτική ευκαιρία, δηλαδή με το σκεπτικό να τη νοικιάζουν για να τους αποφέρει μια ετήσια απόδοση.
Επίσης, καινούργιο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον καταγράφεται πλέον από νέες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών.
Συγκεκριμένα, από ξένους με πολύ υψηλά εισοδήματα που αναζητούν ακίνητα αξίας άνω του ενός ή ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και από ξενοδοχειακές αλυσίδες, ακόμη και από μεγάλους ομίλους κρουαζιερόπλοιων.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών δεν περιορίζεται σε έτοιμα ακίνητα αλλά επεκτείνεται και σε παραθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα προσιτά για το μέσο γερμανικό εισόδημα.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική όπου, σύμφωνα με τον γερμανό συντάκτη, η απουσία κτηματολογίου έχει συχνά ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει «ενδιαφέρον».
Παρά τα αντικίνητρα, ωστόσο, δηλαδή τους συχνά ασαφείς τίτλους ιδιοκτησίας και το πολύπλοκο φορολογικό και πολεοδομικό καθεστώς, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus» που επικαλείται γερμανικό κτηματομεσιτικό γραφείο, το 2011 έφτασαν τους 600 οι Γερμανοί και Ελβετοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορές στη Ρόδο, σε ένα μέρος των οποίων έγιναν και συμβόλαια. «Ενδιαφέρον υπάρχει, ξένοι πελάτες μας ρωτούν συνεχώς, τα νούμερα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά πολλοί γκρινιάζουν ακόμη για τις τιμές, και άλλοι φοβούνται ότι δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.
Για τέτοια ακίνητα καταγράφεται ενδιαφέρον επενδυτών από Ρωσία, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία και Ισραήλ, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Ηλιάδης, επικεφαλής της Quintessentially Estates, μέλος της βρετανικής αλυσίδας Quintessentially Group, ένα είδος Boutique Real Estate Agency με γραφεία σε 60 χώρες και εξειδίκευση στην αγορά πολυτελών κατοικιών. «Ενα ωστόσο από τα ελληνικά περίεργα που συναντούν συχνά οι ξένοι αγοραστές είναι όταν τους ενημερώνουμε πως το ακίνητο που τους ενδιαφέρει είναι αυθαίρετο, και πως εκτός από την τιμή που θα πληρώσουν στο συμβόλαιο θα πρέπει να καταβάλουν ένα επιπλέον ποσό για να το νομιμοποιήσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά.
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.