Το Χάρβαρντ και ΜΙΤ προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα

Δύο από τα πιο διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια στον κόσμο, το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), παρόλο που συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να προσφέρουν online μαθήματα μέσω διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν.

Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους….

σπουδαστές από όλο τον κόσμο να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνβιντεομαθήματα, θα συμμετέχουν σε online εργαστήρια και θα δίνουν διαδικτυακά τεστ, ενώ στο τέλος -με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο- αν θέλουν, θα αποκτούν και το σχετικό έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης. 

Βέβαια, για να αποκτήσει κανείς ένα πραγματικό διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από το ΜΙΤ ή το Χάρβαρντ, θα πρέπει να γίνει κανονικά δεκτός σε κάποιο από αυτά και να παρακολουθεί τα μαθήματά τους ψυχή τε και σώματι!

Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%).

Τα δύο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που γειτονεύουν στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, προχωρούν από κοινού στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας edX και το καθένα θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το περιοδικό «Χάρβαρντ Γκαζέτ». 

Τα πρώτα μαθήματα θα αρχίσουν να προσφέρονται από φέτος το φθινόπωρο, ενώ η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή για να συμμετάσχουν και άλλα πανεπιστήμια στην πορεία.

Είχε προηγηθεί, πριν από πέντε μήνες, η δημιουργία από το ΜΙΤ μίας πλατφόρμας online σπουδών (MITx), που επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως. 

Ο Ανάντ Αγκαργουάλ, διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αρχικής online πρωτοβουλίας του πανεπιστημίου του, θα είναι αυτός που θα διευθύνει και τo νέο κοινό εγχείρημα με το Χάρβαρντ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του ΜΙΤ Σούζαν Χόκφιλντ και η πρόεδρος του Χάρβαρντ Ντρου Φάουστ χαρακτήρισαν την έως τώρα συνεργασία των δύο ιδρυμάτων τους (πέρα από την ανταγωνιστική άμιλλα) ως «ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά».

Η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και του διαδικτύου στην εκπαίδευση -και ειδικότερα στην ανώτατη- με στόχο την εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο εκπαιδευτικά «καυτά» θέματα διεθνώς. 

Έως τώρα πολλές σχολές έδιναν τη δυνατότητα στους φοιτητές να διδάσκονται μέσω των υπολογιστών μακριά από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, αλλά τελικά έπρεπε να παρευρεθούν στη σχολή τους για να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν το μάθημα. 

Η νέα τάση είναι να μην ζητείται πια ούτε καν αυτό και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν online και μόνο ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να περάσουν έτσι το μάθημα.


Σύμφωνα με το ΜΙΤ, στην αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 120.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο πρώτο online μάθημα («Εισαγωγή στα Κυκλώματα και στην Ηλεκτρονική»), γεγονός του τεράστιου ενδιαφέροντος για την εξ αποστάσεως μάθηση. Κάπου στο μέσον του έτους, γύρω στα 20.000 άτομα συνεχίζουν να παρακολουθούν ενεργά το μάθημα μέσω του διαδικτύου.


To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση