Η Google εγκαινιάζει κεραίες που μεταφέρουν το Internet στη στρατόσφαιρα, πάνω σε γιγαντιαία μπαλόνια σε σχήμα μεδουσών, με στόχο του να πάρει το σύνολο του online πλανήτη.
Το έργο έχει ήδη
πορεία δεκαοκτώ μηνών. Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το Σάββατο στη Νέα Ζηλανδία, όπου έως και 50 νοικοκυριά- εθελοντές έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν στιγμιαία το Internet για οικιακούς υπολογιστές μέσω ημιδιαφανών μπαλονιών ηλίου που κινούνται από τον άνεμο 12 μίλια πάνω από τη Γη .
Ενώ το έργο είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια δοκιμών, η Google ελπίζει τελικά να δρομολογήσει χιλιάδες από τα λεπτά, από φιλμ πολυαιθυλένιου, φουσκωτά και να φέρει το Διαδίκτυο σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, μειώνοντας το ψηφιακο χάσμα μεταξύ των 2,2 δισ. ανθρώπων που είναι online και τα 4,8 δισεκατομμύρια που δεν είναι.
Αν είναι επιτυχής, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες να προχωρήσουν μέσα από την δαπάνη για την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, αυξάνοντας δραματικά τη χρήση του Διαδικτύου σε μέρη όπως η Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
«Είναι μια τεράστια προσελήνωση, ένας πραγματικά μεγάλος στόχος”, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος ο Mike Cassidy. “Η δύναμη του Internet είναι πιθανώς μια από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες της εποχής μας.”
Το έργο, που αποκαλείται Loon, αναπτύχθηκε στο απόκρυφο εργαστήριο Google X, εκεί που βγήκε το πρόγραμμα οδήγησης αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου και τα Web-surfing γυαλιά της Google.
Η Google δεν θα πει πόσο επενδύει στο έργο ή πόσα θα χρεώνονται οι πελάτες όταν είναι έτοιμο και λειτουργεί.
Τα τελευταία χρόνια, στρατιωτικοί και αεροναυτικοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει προσδεδεμένα αερόστατα για να στείλουν σήματα Internet πίσω στις βάσεις στη Γη. Τα μπαλόνια της Google δεν θα είναι προσδεδεμένα, δεν θα είναι ορατά και θα εκτείνονται σε μια γραμμή σε όλο τον κόσμο. Θα οδηγούνται σαπό τους ανέμους όλο τον κόσμο, ενώ οι ελεγκτές εδάφους της Google ρυθμίζουν το ύψος τους για να τα κρατήσουν να κινούνται κατά μήκος της επιθυμητής διαδρομής.
Σταθμοί εδάφους περίπου 60 μίλια χώρια θα αναμεταδώσουν σήματα Internet μέχρι τα μπαλόνια. Τα σήματα θα “πηδούν” από το ένα μπαλόνι στο επόμενο για να κρατήσουν τους ανθρώπους συνεχώς συνδεδεμένους. Ηλιακοί συλλέκτες που συνδέονται με τα φουσκωτά θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα κυκλώματα του Διαδικτύου, ραδιόφωνα και κεραίες, καθώς και επί τον εξοπλισμό ελέγχου του σκάφους πτήσης.
Κάθε μπαλόνι θα παρέχει υπηρεσία Internet για μια περιοχή δύο φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης, ή περίπου 780 τετραγωνικά μίλια, και λόγω του μεγάλου υψομέτρου τους, το ανώμαλο έδαφος δεν είναι ένα πρόβλημα.
Aκολουθήστε μας στο Google News!


Μόλις μπουν στη θέση τους, τα ελαφριά αλλά ανθεκτικά μπαλόνια, δεν θα παρεμβαίνουν στην πολιτική αεροπορία, επειδή πετούν διπλάσια από τα αεροπλάνα και πολυ πιο κάτω από δορυφόρους, δήλωσε ο Richard DeVaul, ένας επιστήμονας εκπαιδευμένο στο MIT που ίδρυσε το Loon και βοήθησε στην ανάπτυξη των γυαλιών της Google.
Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία βάζει μερικές δεκάδες μπαλόνια πάνω από τη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια θα τα φέρει τα κάτω μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αργότερα αυτό το έτος, η Google ελπίζει να έχει μέχρι και 300 από αυτά, ώστε να περιβάλλει τον πλανήτη συνεχώς κατά μήκος του 40ου παραλλήλου, σε μια πορεία που θα τα μεταφέρει πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Χιλή και την Αργεντινή.
Η κάλυψη σε όλο τον κόσμο θα απαιτούσε χιλιάδες μπαλονιών. Δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για αυτό.