Τακτοποίηση των κτισμάτων τους ακόμα και με 50 ευρώ τον μήνα και σε 102 δόσεις θα μπορούν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων βάσει του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με το «Έθνος», σε κτίρια με μεγάλες αυθαιρεσίες ή παντελώς παράνομα, ισχύει μόνο αναστολή από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, αν και δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες, καθώς τα χρονικά περιθώρια τόσο για την υποβολή των δηλώσεων όσο και για την αποπληρωμή των δόσεων είναι συγκεκριμένα, ενώ η μη δήλωση ή η υποβολή ψευδών στοιχείων επισείουν βαρύτατα πρόστιμα.
Εκπτώσεις στα πρόστιμα:
Παράλληλα, προβλέπονται και εκπτώσεις στα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είναι άνεργοι ή ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα, υπάρχει έκπτωση 85% για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, 80% για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ, 80% για παλιννοστούντες ομογενείς και Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους μονίμους κατοίκους Θράκης, 50% έκπτωση για τέκνα παλιννοστούντων, 70% έκπτωση για τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και 30% έκπτωση για μακροχρόνια ανέργους.
Επίσης, για τους πολύτεκνους, προβλέπεται έκπτωση 80% για την κύρια και 50% για τη δευτερεύουσα κατοικία.
Οι κυριότερες αλλαγές:
– Διευκρινίζεται ότι τα «ιερά» αυθαίρετα που νομιμοποιούνται χωρίς χωροταξικούς περιορισμούς (δασικής έκτασης, αιγιαλού, ρέματος, κοινόχρηστου χώρου κ.λπ.) πρέπει να είναι λατρευτικοί χώροι (και όχι γενικά κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος) και να ανήκουν σε θρησκείες ή δόγματα που έχουν τη νομική μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
– Όσον αφορά τον υπολογισμό της τιμής του προστίμου, στις περιπτώσεις που η μέγιστη τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική ενότητα που εντάσσεται χωρικά το ακίνητο.
– Τίθεται υποχρέωση ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρόκειται μια ευχολογικού τύπου διάταξη, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την υλοποίησή του, ούτε κυρώσεις για όποιον δήμο δεν υπακούσει.
– Βελτιώνεται η διάταξη με την οποία επανιδρύεται η ναοδομία. Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι και η έγκριση και η άδεια δόμησης θα εκδίδονται από την πολεοδομία. Επίσης, ότι η ανάμειξη της εκκλησίας αφορά μόνο ναούς ιδιοκτησίας της εκκλησίας και όχι συνοδά κτίρια ή παρεκκλήσια ιδιωτών. Ωστόσο, η ναοδομία θα ασκεί τις υπόλοιπες αρμοδιότητες μιας πολεοδομίας, λ.χ. τον έλεγχο πολεοδομικών αυθαιρεσιών, ζήτημα το οποίο είχε οδηγήσει τελικά στην κατάργηση της ναοδομίας.
Με πληροφορίες από: «Έθνος»