Aκολουθήστε μας στο Google News!
Με μια απλή αίτηση θα μπορούν να ξεπεράσουν την αντισυνταγματικότητα της προηγούμενης ρύθμισης οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλες και μικρές
πολεοδομικές παραβάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα που κάνει πρεμιέρα σήμερα. Η κυβέρνηση απευθύνει νέα πρόσκληση σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ελπίζοντας στη μαζικότερη προσέλκυση του κόσμου με κίνητρα τις μεγάλες εκπτώσεις στην νομιμοποίηση, το εύρος των παρανομιών που δύναται να αποκατασταθούν αλλά και την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας, μέχρι τουλάχιστον να κριθεί η τύχη και του νέου νόμου 4178/2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο νόμο μέσα στους επόμενους 18 μήνες δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο πιο σύντομα καταθέσουν τα χαρτιά τους, τόσο πιο μεγάλες εκπτώσεις θα έχουν. Με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, η διαδικασία προβλέπει σημαντικές διευκολύνσεις στον τρόπο πληρωμής ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Φθηνότερα τα πρόστιμα που θα πληρωθούν ως το Φεβρουάριο 2015
Έτσι, για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση από σήμερα 2 Σεπτεμβρίου έως και της 7 Φεβρουαρίου 2014 παρέχεται η δυνατότητα για 102 μηνιαίες δόσεις ή 17 εξαμηνιαίες με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και τα 300 στην άλλη. Οι δόσεις περιορίζονται σε 84 και 14 αντίστοιχα, εφόσον η δήλωση υποβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους δηλαδή από της 8 Φεβρουαρίου έως τις 7 Αυγούστου 2014. Και στις δύο περιπτώσεις (α΄και β΄εξάμηνο), παρέχεται έκπτωση 20% για εφάπαξ εξόφληση ενώ για όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου οι επόμενες δόσεις μπορεί να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες. Δηλώσεις που θα κατατεθούν μετά τις 8 Αυγούστου του 2014 και μέχρι τη λήξη της ισχύς του νόμου (6/2/2015) οι μηνιαίες δόσεις γίνονται 60 και οι εξαμηνιαίες 10. Ισχύουν και εδώ οι ίδιες εκπτώσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής ή καταβολής του 30% του προστίμου.
Οι δηλώσεις βήμα-βήμα
Ας δούμε όμως ποια είναι τα αναγκαία βήματα για να ενταχθεί κάποιος στο νέο νόμο. Ένας μηχανικός θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του φακέλου που θα καταθέσει ηλεκτρονικά στο σύστημα του υπουργείου που λειτουργεί και διαχειρίζεται το ΤΕΕ. Η δήλωση πρέπει να κάνει μια γενική περιγραφή του ακινήτου (διεύθυνση, δήμος που ανήκει, γεωγραφικές συντεταγμένες, στοιχεία ιδιοκτητών, καταγραφή της παράβασης). Στη συνέχεια η αίτηση υποβάλλεται στο σύστημα αναφέροντας τον τρόπο πληρωμής του ενιαίου προστίμου. Το αίτημα θεωρείται δήλωση πρόθεσης στο νόμο και ελέγχεται ως προς την αλήθεια των στοιχείων. Κατόπιν το σύστημα εκδίδει τους κωδικούς πληρωμής που είναι απαραίτητοι για την πληρωμή παραβόλου και του ποσοστού ανταπόδοσης. Η πληρωμή τους διαπιστώνεται αυτόματα με την διαβίβαση των ηλεκτρονικών αρχείων από τις συμβεβλημένες τράπεζες. Τότε η δήλωση αποκτά αριθμό πρωτοκόλλου και μοναδικό αριθμό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης καθώς και κωδικούς πληρωμής που είναι απαραίτητοι για να καταβληθεί στην πορεία το ειδικό πρόστιμο. Ως ημερομηνία υπαγωγής θεωρείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου.
Μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την πληρωμή του παραβόλου ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών. Η διαδικασία μπορεί να περαιωθεί πριν την υποβολή των δικαιολογητικών εφόσον υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού ότι διαθέτει όλα τα δικαιολογητικά που μπορεί να καταθέσει μέσα στην προγραμματισμένη προθεσμία. Η ειδική βεβαίωση του μηχανικού ότι το ακίνητο είναι καθαρό από πολεοδομικές παραβάσεις μπορεί να εκδοθεί όπως προβλεπόταν και στον προηγούμενο νόμο με την καταβολή του 30% του ειδικού προστίμου. Τα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια που συνοδεύουν δικαιοπραξίες επί ακινήτων πρέπει να επικυρώνονται από συμβολαιογράφο προκειμένου να προσαρτηθούν σε μεταγενέστερες πράξεις.
Διασταυρώσεις στοιχείων
Η νέα ρύθμιση θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την πρώτη επίσημη καταγραφή των αυθαιρέτων και του δομημένου χώρου στην Ελλάδα που θα αποτελέσει συγχρόνως και την βάση για νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων. Πρόκειται για μια νέα βάση δεδομένων στην οποία θα ενταχθούν σε πρώτη φάση τα αυθαίρετα που ρυθμίστηκαν με τους προηγούμενους νόμους και σταδιακά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και τα υπόλοιπα. Θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που ένα ακίνητο μεταβιβάζεται ή πραγματοποιούνται σε αυτό πρόσθετες εργασίες, αποτελώντας ένα πλήρες βιογραφικό του. Tο πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συγχρονίσει τις υπηρεσίες της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διασταύρωσης στοιχείων και το ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση μέσω της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου».
Ποιος πιάνει ο νόμος
Η οριστική διευθέτηση μικρών και μεσαίων παραβάσεων που έως σήμερα αντιμετωπίζονταν με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια αποτελεί την μεγαλύτερη καινοτομία του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Στα συν είναι αναμφισβήτητα το πολύ χαμηλό κόστος για τα κτίσματα με αποκλειστική χρήση κατοικίας που ανεγέρθηκαν προ του 1975, τα οποία νομιμοποιούνται με 500 ευρώ. Ας δούμε τί περιλαμβάνει αναλυτικά ο οδηγός των αυθαιρέτων για όσους σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος και ποιες είναι οι παγίδες. Στη νέα ρύθμιση μπορούν ενταχθούν συνολικά οι εξής κατηγορίες:
-Τα προ της 9/6/1975 και εφόσον αφορούν κατοικία, τα οποία εξαιρούνται μόνιμα από την κατεδάφιση με 500 ευρώ.
-Τα κτίσματα πριν από την 1η/1/1983, τα οποία εκτός από το παράβολο θα πρέπει να πληρώσουν και το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου, έχοντας έκπτωση 85%.
-Τα αυθαίρετα μετά την 1η/1/1983 και μέχρι τον Ιούλιο του 2011 που εκτός από το παράβολο θα πληρώνουν το υπολογιζόμενο πρόστιμο και θα εντάσσονται ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης στις κατηγορίες των μικρών, μεσαίων ή μεγάλων παραβάσεων. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/1983 έως 31/12/2003 θα χρεώνονται το 80% του υπολογιζόμενου προστίμου, δηλαδή θα έχουν μία έκπτωση της τάξης του 20%. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/2004 έως 28/07/2011 θα χρεώνονται το 100% του υπολογιζόμενου προστίμου.
Με εντάξεις στο σχέδιο οι μεγάλες παραβάσεις
Οι μικρές παραβάσεις, οι οποίες δεν μεταβάλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια και στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει εν αγνοία του ιδιοκτήτη τακτοποιούνται οριστικά και χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής με καταβολή ποσού 500 ευρώ. Όταν η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια – όπως είναι οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι επίσης οριστική.
Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν οι μεγάλες παραβάσεις, εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια καθώς και όσα έχουν άδεια αλλά η υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης είναι περισσότερο από 40%. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Τα κτίρια αυτά θα εξαιρούνται της κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο εντός επταετίας (ή πενταετίας για τις νησιωτικές περιοχές) και εφόσον ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό συντελεστή κάνοντας χρήση της «τράπεζας γης». Επιπλέον απαιτείται έλεγχος εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης.
Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν, επί την τιμή ζώνης που ίσχυε στην περιοχή του ακινήτου έως τις 28 Ιουλίου του 2011 ανεξαρτήτως χρήσης επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων, που ορίζονται στο νομοσχέδιο. Δηλαδή με βάση τον τύπο: τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων. Παράλληλα το παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση, διαμορφώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του αυθαιρέτου από 500 ευρώ για μικρά διαμερίσματα μέχρι 10.000 ευρώ για αυθαίρετα μεγαθήρια μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.
Ποιο είναι το ύψος του παραβόλου
-500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή μέχρι 50 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ.,
-1.000 ευρώ για κτίριο άνω των 50 τ.μ. και μέχρι 100 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ.,
– 2.000 ευρώ για κτίριο άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1.000 τ.μ.,
-4.000 ευρώ για κτίριο άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
-8.000 ευρώ για κτίριο άνω των 2.000 και μέχρι 5000 τ.μ. και
-10.000 ευρώ για κτίριο μεγαλύτερα των 5000 τ.μ.