συντεταγμένα και με σφοδρότητα εναντίον της Ελλάδας, «αδειάζοντας» ταυτόχρονα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, που λίγες ώρες πριν είχε «ανακαλύψει»… συμφωνία. Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, με τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ασκούν σκληρή και μειωτική κριτική προσωπικά στον Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «ερασιτέχνη» και «τζογαδόρο», όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Το νέο μήνυμα που έστειλαν χθες οι εταίροι προς την Αθήνα είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να γίνουν άλματα στις διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μερική εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η κατάσταση γύρω από τα ελληνικά assets που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω ELA, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για νέο «κούρεμα» και ως εκ τούτου για περιορισμό της ρευστότητας μέσω του εκτακτου μηχανισμού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό που είναι εκρηκτικό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να… «βλέπει» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και εμφανίζεται αισιόδοξος για άμεση συμφωνία, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά τη συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ.
Eurogroup
Το σκηνικό που διαμορφώθηκε χθες στο Eurogroup, που επισήμως δεν είχε στην ατζέντα του, την Ελλάδα, αλλά όμως η Ελλάδα μονοπώλησε την συνεδρίασης, ήταν σκηνικό ρήξης. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και πλέον στο παρασκήνιο αρχίζουν να βάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της χρεοκοπίας, έστω και αν κανείς δεν το δηλώνει επίσημα.
Ένα ακόμη μήνυμα που έστειλαν προς την Αθήνα, είναι πως αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, δηλαδή να έχει κυρωθεί και από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, τότε παύουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα τα 7,2 δισ. της δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι ζητούν από την Αθήνα να κάνει «100άρι» προκειμένου να έχει επέλθει συμφωνία στους θεσμούς μέχρι τις 11 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Σημειώνουν επίσης με έμφαση πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος, αφού έχει υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στην ελληνική πλευρά.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμλπουμ τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μία επαρκής και διεξοδική λίστα μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως αναγκαία προϋπόθεση ώστε να δοθεί η όποια χρηματοδότηση. Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε σαφές ότι θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του τετράμηνου περιθωρίου και βάσει αυτής θα δοθεί η χρηματοδότηση, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο σενάριο μερικής συμφωνίας-εκταμίευσης.
«Για ευρείες διαφορές που θα πρέπει να γεφυρωθούν» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, προσθέτοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, όπως συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως ο χρόνος λιγοστεύει. «Έχει χαθεί πολύς χρόνος τους τελευταίους δύο μήνες και είναι ξεκάθαρο ότι οι πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις συνομιλίες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει εκταμίευση των χρημάτων είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα σύγκλισης έκτακτου Eurogroup τόνισε ότι «δεν το βλέπω στον ορίζοντας, αλλά εφόσον χρειαστεί θα συγκληθεί».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση του Γ. Ντάισελμλπουμ, όταν ρωτήθηκε εάν είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει έως την 11η Μαΐου. Απάντησε ότι στην ατζέντα του υπάρχει αυτή η ημερομηνία, όμως η ατζέντα του είναι ευέλικτη και μπορεί να αλλάξει.
H Eλλάδα είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία για το χρέος της, δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Bαρουφάκης. «Θέλουμε μία συμφωνία και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να το επιτύχουμε αυτό», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. «Tο κόστος του να μην έχουμε μία λύση θα ήταν τεράστιο για όλους μας, την Eλλάδα και την Eυρωζώνη». Όπως είπε ο Γ. Bαρουφάκης, η διαδικασία για την επίτευξη μίας συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά «θα έχουμε μία λύση στο τέλος».
«Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Mια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Bουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Eλλάδας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Μοσκοβισί
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Τόνισε ότι «χρειάζεται μία συνολική συμφωνία, μία συμφωνία πακέτο, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ,πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων κυρίως στο δημοσιονομικό κομμάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. έστειλε συγχρόνως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα «από αυτό το Σαββατοκύριακο», διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να φτάσουμε στο κοινό μας στόχο, μία ευημερούσα Ελλάδα και σταθερή εντός του ευρώ. Μέρος της ευθύνης αφορά την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, καθώς ο χρόνος τρέχει, πρόσθεσε, καλώντας να «ανεβάσουμε στροφές».
Μ. Ντράγκι
Ανάλογες και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Ανέφερε ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να επιταχύνουμε. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες, τόνισε όμως ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες.
Σφυροκόπημα Γ. Βαρουφάκη
Αντιμέτωπος με την οργή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκε ο Γ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το Bloomberg. Του άσκησαν έντονη κριτική λόγω της άρνησής του να παρουσιάσει μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας της οικονομίας της Ελλάδας και την εκταμίευση βοήθειας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι οι χειρισμοί του Γ. Βαρουφάκη στις συνομιλίες ήταν ανεύθυνοι και τον κατηγόρησαν ότι χάνει χρόνο, ότι είναι «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος», σύμφωνα με μία εκ των πηγών.
Το «βαρύ» κλίμα στις συνομιλίες στη Ρίγα επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, που μέσω Twitter τόνιζε ότι επικράτησαν ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις.