Ετοιμάζονται 5 μέτρα για «πικρό συμβιβασμό»

Ετοιμάζονται 5 μέτρα για «πικρό συμβιβασμό»Την άρση του αδιεξόδου επιχειρεί η

κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν την 11η Μαΐου, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι οι δανειστές υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως:
  • Το πάγωμα των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα
  • Μέτρα για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων
  • Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις στον τουρισμό, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προταθεί μέρος από τα έσοδα να κατευθύνεται στη στήριξη του χρέους και του ασφαλιστικού
Δραγασάκης υπέρ της συμφωνίας
Στο ταμειακό αδιέξοδο της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί ο «στραγγαλισμός» της ρευστότητας, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να μην πληρώσει τους δανειστές, αλλά μισθούς και συντάξεις.
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε», είπε, δίνοντας έτσι μια πρόγευση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταλήξει σε έναν «πικρό συμβιβασμό».

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση
Την Κυριακή υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και μεταξύ του προέδρου του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκη και του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Κοστέλο, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη η συνεδρίαση θα επαναληφθεί διά ζώσης.
Στόχος των δύο πλευρών είναι η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες και η επιτάχυνση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 11η Μαΐου. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.

«Βαρίδι για την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης»
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στον Γιάνη Βαρουφάκη από τον ξένο Τύπο, μετά το ναυάγιο του Eurogroup, για το οποίο έχει την ευθύνη, όπως γράφουν τα ξένα ΜΜΕ. Την εκτίμηση ότι μετά το Eurogroup της Λετονίας ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ακόμη πιο απομονωμένος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα διατυπώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως «σε μια ένδειξη ότι η επιθετική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη δημιουργεί ανησυχίες και στην Ελλάδα, ανώτερος αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η σύνοδος στη Ρίγα ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράκαμψή του, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν περισσότερο δράση».
Οι FT υποστηρίζουν μάλιστα πως ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρωζώνη και την Ελλάδα πιστεύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα βαθαίνουν. Άτομο προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στους Financial Times πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως είναι «μάλλον απίθανο» να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας.
«Η ώρα για να ρίξει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε πηγή των FT.
Παράλληλα, και η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του. Κατά την ίδια εφημερίδα, καθώς η κρίση στην Ελλάδα κορυφώνεται, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού οι σκέψεις για ένα σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα Grexit.

Aκολουθήστε μας στο Google News!


«Stop» στον καθηγητή Βαρουφάκη
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας είναι ξεκάθαρο πως οι ομόλογοι του κ. Βαρουφάκη θα είναι πρόθυμοι να τον ακούσουν μόνον εάν ο ίδιος ή η τρόικα έχουν να πουν κάτι ενθαρρυντικό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup τους ομολόγους του για τους κινδύνους από την άσκηση υπερβολικής πίεσης στην Αθήνα, ο Πέτερ Καζιμίρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, ξέσπασε και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Έλληνα ομολόγου του, εκφράζοντας την απογοήτευση που επικρατεί στο Eurogroup για τη στάση του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο από αυτό που χαρακτηρίζουν σαν ένα στυλ φροντιστηρίου από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του».
Αναμένεται δημόσια στήριξη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει εντός της ημέρας δημοσίως τη στήριξή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι πιθανόν να το κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Βαρουφάκης «είναι εκείνος που εκπροσωπεί τη χώρα στο Eurogroup και θα εξακολουθήσει να το κάνει».
Πάντως η πρώτη πολιτική δήλωση υποστήριξης του κ. Βαρουφάκη ήρθε σήμερα, Δευτέρα, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει τη θερμή υποστήριξή μας».

πηγη


To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση