Aκολουθήστε μας στο Google News!
Δείπνα εμπνευσμένα από τις τράπεζες των
Ιερών αγιορείτικων Μονών, γαστρονομικοί περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία και σε καταστήματα με μοναστηριακά είδη, οινο-περιηγήσεις και παρουσιάσεις αγιορείτικων οίνων γέμισαν τις βραδιές της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2015 με τίτλο «Η Μοναστηριακή Κουζίνα», η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης / Αμμουλιανής από τις 25 μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Κατά τη διάρκειά της οκτώ διακεκριμένοι Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής τους.
Η γιορτή ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, όπου επισκέπτες πραγματοποίησαν εμπνευσμένους πολιτιστικο-γαστρονομικούς περιπάτους και συνεχίσθηκε σε επιλεγμένα fish restaurants. Εκεί τοπικοί chef μαγείρεψαν μεταξύ άλλων εκπληκτικό ψάρι με λαχανικά, ψήνοντάς το σε αγιορείτικους νταβάδες με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.
Ιδιαίτερο ήταν όμως και το μοναστηριακό μενού που προσέφεραν στο κοινό οι chef Γιώτα Πολυχρονίδου και Μαίρη Καϊμάκη, όπου στο ατμοσφαιρικό restaurant του «Ouranoupolis Camping & Bungalows» οι επισκέπτες έζησαν μαγικές γαστρονομικές στιγμές, κυριολεκτικά «στη σκιά και με την ευλογία» του επιβλητικού Άθωνα.
Ακολούθως, στο «Alexandros Palace Hotel & Suites» η ίδια chef και ο Μάκης Αποστολόπουλος προετοίμασαν μενού πέντε ιδιαίτερων νηστίσιμων πιάτων, στο οποίο κυριάρχησε η απλότητα και η καθαρότητα των γεύσεων της μεσογειακής γης και της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας.
Η εβδομάδα συνεχίσθηκε με παρουσίαση οίνων από το «Μετόχι Χρωμίτσα» της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, όπου στο «cafe Astromedia» του «Guest House Ηλίανθος» στην Αμμουλιανή εκπρόσωποι Τύπου και επισκέπτες γεύθηκαν ευλογημένα κρασιά, ενώ στη συνέχεια μπλέχθηκαν με τους ντόπιους, σχηματίζοντας χορευτική αλυσίδα σε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι.
H εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην «κλασσική γαστρονομική αξία» της περιοχής, τα περίφημα «Kritikos Gallery & Restaurants», όπου ο chef Γιάννης Κρητικός υποδέχθηκε δεκάδες επισκέπτες, παρουσιάζοντας πιάτα που – όπως πάντα – αναδεικνύουν τη χρήση των φρέσκων τοπικών προϊόντων μέσα από υπέροχες μεσογειακές και μοναστηριακές συνταγές.
Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area KOUZINA 2015 είναι αφιερωμένη στην «ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ», δεδομένης της επιρροής που δέχθηκε η περιοχή από τη Μικρασιατική και Ποντιακή καταβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της. Εν κατακλείδι άλλες δεκαπέντε (15) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου και δεκαοκτώ (18) τοπικοί chef, σε συνεργασία με πέντε (5) ευρωπαίους chef, αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης :
– Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
– Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
– Η μοναστηριακή κουζίνα,
– Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
– Η μεσογειακή κουζίνα.