Aκολουθήστε μας στο Google News!
Χάλασε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί το πρωί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων
από κορυφαίους αξιωματούχους, φαίνεται ότι μετατίθεται η όποια λύση για την επόμενη Σύνοδο την Πέμπτη.
Ισως πρόκειται για μια κίνηση τακτικής προκειμένου, αν υπάρξει σήμερα διαφωνία των δύο πλευρών να μην ανακοινωθεί ρήξη η οποία θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις αλλά και θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες και το Χρηματιστήριο. Ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup μάλιστα το BBC μετέδιδε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας.
Υπήρξαν μάλιστα και φήμες ότι μπορεί να ακυρωθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, γεγονός που θα ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη.
Μάλιστα το Eurogroup που ξεκίνησε στις 1.30 ολοκληρώθηκε μετά από μόλις μία ώρα διαβουλεύσεων κάτι που σημαίνει ότι είτε γίνονται πλήρως αποδεκτές οι προτάσεις της Ελλάδας είτε υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Πάντως έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές θέσεις είναι κατ’ αρχάς αποδεκτές.
Πιθανότατα οι θεσμοί να ζητούν χρόνο προκειμένου να μελετήσουν τις ελληνικές προτάσεις, οπότε ίσως οι τελικές αποφάσεις να μετατεθούν για αργότερα. Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να μελετηθούν οι προτάσεις και μπορεί να υπάρξει συμφωνία σα τέλη της εβδομάδας, αφού πρώτα γίνει νέο Eurogroup την Πέμπτη. «Το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας», είπε.
Σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ναι μεν η ελληνική πρόταση είναι βάση για συζήτηση αλλά δεν δεν είναι σίγουρο ότι θα κλείσει κάποια συμφωνία.
Και ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση επί των ελληνικών θέσεων αν και εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος.
Λάβαμε πολύ αργά τις προτάσεις αυτές, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν καλή βάση εργασίας και όπως τόνισε, οι θεσμοί θα αρχίσουν αμέσως την εργασία, ώστε να επιτευχθεί λύση σε πολιτική βάση
«Στόχος να επιτευχθεί μια λύση επί πολιτικής βάσης», είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να γ’ονει πολύ δουλειά.
Οι δηλώσεις εμπλοκής
Το κλίμα εμπλοκής έδειξαν και οι δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα διάφοροι αξιωματούχοι.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και ο Αυστριακός ομόλογός του Χ. Σέλινγκ εκτίμησαν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιέχουν τίποτα νέο, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την Σύνοδο. «Αδύνατον να υπάρξει τελική αξιολόγηση σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής τπθ Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν γνωρίζω για νέες προτάσεις. Η κατάσταση για εμένα είναι η ίδια με την Πέμπτη. Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις μέχρι τώρα. Δεν βλέπω πως θα είμαστε σε θέση να προετοιμάσουμε την σύνοδο χωρίς προτάσεις. Δεν είναι εφικτό να προετοιμάσουμε μία δήλωση για την σύνοδο κορυφής, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από την Πέμπτη. Δεν υπάρχει τίποτα νέο πέρα από το γεγονός ότι πολλοί προσπαθούν να δημιουργήσουν προσδοκίες που δεν υποστηρίζονται από κάτι ουσιαστικό και γι΄αυτό δεν είναι εύκολο.
Αλλά χωρίς ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν σοβαρά δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε μια σύνοδο κορυφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε προτάσεις για το πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να γίνει σοβαρή εξέταση. Το ΔΝΤ επίσης δεν έχει λάβει τίποτα. Όταν οι τρεις θεσμοί θα το εξετάσουν και θα κάνουν την πρότασή τους σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό στο Eurogroup. Δεν έχουμε αυτά που χρειάζονται γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε την προπαρασκευαστική δουλειά για την Σύνοδο».
Δύο ακόμη ευκαιρίες βλέπει ο Βέρνερ Φάιμαν
Δύο ευκαιρίες ακόμη για λύση στο θέμα της Ελλάδας, “βλέπει” ο καγκελάριος την Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου την Πέμπτη και εκφράζει την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα κρατηθεί η απολύτως σκληρή γραμμή.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “΄Εστεραιχ”, επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -“όχι σε συμβιβασμούς”- και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική το να παραμένει κάποιος απόλυτα σκληρός, μόνον που κατόπιν, με αυτή την απόλυτη σκληρότητα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε.
“Κάποιος μπορεί να πριονίζει διαβολικά σκληρά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, μόνον που, όταν αυτό σπάσει, θα πέσει κι αυτός μαζί του”, προειδοποιεί ο καγκελάριος, για να συμπληρώσει “δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτε, αλλά να βρούμε μία λύση”.
Ο καγκελάριος εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή διότι ο πληθυσμός και η οικονομία, με τις συνεχείς κρίσιμες συνόδους, βρίσκονται σε κλίμα κρίσης, φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στη δραχμή και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ μια πτώχευση του κράτους θα προκαλούσε και πτώχευση των επιχειρήσεων.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσικά και θα έπληττε και την Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο έχει για την Ευρώπη ανυπολόγιστες συνέπειες, πολιτικής και οικονομικής φύσης, αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι οι ειδικοί που εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν θα ήταν και τόσο μεγάλες, είναι ακριβώς εκείνοι που μετά ισχυρίζονται πως αυτοί πάντα γνώριζαν πόσο άσχημο θα ήταν, και κάτι τέτοιο μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, “ωστόσο οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να παίζουν στο καζίνο”.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι ένα Grexit θα ζημίωνε την Αυστρία, επειδή είναι χώρα εξαγωγών και αν καταρρεύσει η νοτιοανατολική αγορά, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για την αυστριακή εξαγωγική οικονομία και δεν θα πρέπει κανείς να πιστεύει τους “τσαρλατάνους”, που ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με την Κίνα.