Στο σημερινό της φύλο η Deal News φιλοξενεί το ισχυρό μήνυμα 8 μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες
μιλάνε για την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας. Οι επιχειρηματίες υποδεικνύουν ως μοναδική λύση για τον απεγκλωβισμό της οικονομίας την προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ αυτών μιλά και ο PR &CSR Manager της Ελληνικός Χρυσός, κος Κώστας Γεωργαντζής.
«Οι επενδύσεις το διέξοδο για τη φυγή προς τα εμπρός και για το τέλος του οικονομικού “Πίθου των Δαναΐδων”. Η υπερφορολόγηση αντί της περιστολής δαπανών του Δημοσίου και ο εγκλωβισμός σε μια κρατικοδίαιτη λογική προκαλεί οδυνηρές συνέπειες που μεταφράζονται μεταξύ άλλων σε 14.198 νέα λουκέτα, σε business drain κ.α.
Φυγή προς τα εμπρός με… ελατήριο εκτίναξης τις επενδύσεις και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα . Αυτή είναι η συνταγή για την ανάπτυξη, το μήνυμα που στέλνει ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου η οικονομία να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που βιώνει τα τελευταία επτά πέτρινα χρόνια.
Θλιβερή πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει στραγγιστεί από τη δυσβάσταχτη φορολαίλαπα, από το υψηλό ασφαλιστικό φορτίο που καλείται να σηκώσει σε σύγκριση με άλλες χώρες, από την απουσία κινήτρων για νέες επενδύσεις, ενώ αν προστεθούν κι άλλοι παράγοντες όπως το ακριβό ενεργειακό κόστος, η αισθητή απουσία της τραπεζικής χρηματοδότησης και η έλλειψη ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνολικά, τότε κατανοεί κάποιος γιατί το επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων αποτελεί έναν διαρκή άθλο και μια ματαιοπονία, θυμίζοντας τον “Πίθο των Δαναΐδων”.
Όλες αυτές οι αρνητικές παράμετροι οδηγούν σε αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως η φυγή πολλών επιχειρήσεων στο εξωτερικό με καλύτερο και σταθερότερο φορολογικό περιβάλλον και παροχές διευκολύνσεων, σε λουκέτα, σε γιγάντωση των φαινομένων φοροδιαφυγής καθώς πολλές εταιρίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικό σε μια βίαιη ανατροπή και μετασχηματισμό του επιχειρηματικού χάρτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά στις 17.000 επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ΑΦΜ στη Βουλγαρία, στα 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις στη γειτονική Αλβανία, 14.198 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με τις προβλέψεις φορέων της αγοράς να μιλούν για νέο, επερχόμενο “κύμα” λουκέτων.
Κι όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εγκλωβισμένες οι περισσότερες σε μια κακώς εννοούμενη κρατικοδίαιτη και πελατοκεντρική πολιτική προς άγραν ψήφων, αντί να περιστείλουν τις περιττές δαπάνες του Δημοσίου τομέα επιλέγουν οι περισσότερες να στραγγαλίζουν τον ιδιωτικό. Αυτό λειτουργεί και ως σπιράλ αποτρεπτικό για την προσέλκυση νέων επενδύσεων από Έλληνες και ξένους παίκτες.
Κώστας Γεωργαντζής (PR &CSR Manager της Ελληνικός Χρυσός): “Χρειάζονται 100 επενδύσεις σαν τη δική μας”: «Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ανακάμψει και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας η ελληνική οικονομία. Ένα σκέλος αυτής της προσπάθειας πιστεύω ακράδαντα πως θα μπορούσε να το σηκώσει στους ώμους της η μεταλλευτική βιομηχανία, η οποία ακόμη και μέσα στην κρίση μέχρι σήμερα κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και το υψηλό ανταγωνιστικό προφίλ της με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού. Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι σαφές. Το τεράστιο απόθεμα ορυκτών πόρων της χώρας, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μένουν ακόμη αναξιοποίητα, ενώ με την εξόρυξη θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε εδώ ότι προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μόνο περιβαλλοντικά συμβατών μεθόδων εξόρυξης.
Ο τουρισμός συνεχίζει να είναι το κορυφαίο χαρτί της οικονομίας. Χρειάζεται όμως στήριξη και τοποθέτηση κεφαλαίων που θα αναβαθμίσουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο τις υπάρχουσες υποδομές. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έχει την ανάγκη να κατακλυστεί από τσουνάμι επενδύσεων. Αν αναλογιστούμε ότι η επένδυση της Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική είναι ύψους 1,5 δισ. δολ., θα πρέπει ακόμη 100 τέτοιες επενδύσεις να έρθουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 10ετία για να βγει οριστικά από τη μηχανική υποστήριξη των δανεισμών».