ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ

Με δυσάρεστη  έκπληξη διαπιστώνει κανείς την αντίληψη της νέας Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη περί Πολιτισμού, Αθλητισμού και εξωστρέφειας καθώς όλα γύρω μας

μαρτυρούν την πνευματική ένδεια, την έλλειψη οράματος και την ιδεοληψία της.                                                                                      

Συρρικνωμένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, που πλαισιώνονται μόνο από τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα, ιδεοληπτική στάση απέναντι στο ευρύ φάσμα του Πολιτισμού, μη αξιοποίηση της οικουμενικής κληρονομιάς του Αριστοτέλη , χώροι άθλησης αφημένοι στην τύχη τους, Θεσμοί που χάθηκαν στη λήθη που βολεύει τη διοίκηση του Δήμου.
Η πρώην Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, Κασσάνδρα Κατσαρού, με αφορμή το καλοκαίρι που διανύουμε που είναι για το Δήμο Αριστοτέλη άνυδρο πολιτιστικά και στείρο αναπτυξιακά, προχώρησε στη δημόσια διατύπωση των θέσεων της ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή που χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα και χωρίς ουσιαστική συνεισφορά στον Πολιτισμό της περιοχής, διαδίδει ανακρίβειες με σκοπό να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: σπέκουλα και συκοφαντία προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία υπηρέτησε με σεβασμό το πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου διοργανώνοντας πρωτόγνωρους  Θεσμούς Πολιτισμού και Αθλητισμού με φόντο πάντα τον Αριστοτέλη – τιμώντας τον όπως αξίζει στον μεγαλύτερο Οικουμενικό φιλόσοφο όλων των Εποχών.
Ολόκληρη η δήλωση της πρώην Προέδρου του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου  κυρίας Κατσαρού έχει ως εξής:
«Ακούγοντας την Πρόεδρο του Αριστοτέλειου   Πνευματικού   Κέντρου  του δήμου Αριστοτέλη να κάνει τον απολογισμό της για την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα, με τον οποίο προσπάθησε να ωραιοποιήσει την ανυπαρξία της ίδιας αλλά και όλης της δημοτικής αρχής, όσον αφορά τον Πολιτισμό αλλά και τον Αθλητισμό, δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε και να μελαγχολούμε.
Δυστυχώς , η σύγκριση και σε αυτόν τον τομέα είναι συντριπτική, σε βάρος τους.
Ανυπαρξία οράματος ,έλλειψη σχεδιασμού αλλά και στοιχειωδών γνώσεων ως προς τον τρόπο που λειτουργεί ένα Ν.Π.Δ.Δ. και ιδεοληψία, είναι όσα χαρακτηρίζουν το έργο και τα αποτελέσματα τους.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον πολιτισμό και μάλιστα τον πρωτογενή, δηλαδή αυτόν που παράγεται  και υλοποιείται  στον τόπο μας, το επίπεδο έχει υποχωρήσει πολύ κάτω του αποδεκτού ορίου και μάλιστα με διαδικασίες μη διαφανείς και δημοκρατικά απαράδεκτες. Οι χορωδίες των χωριών μας εδώ και δύο χρόνια παρέμειναν ανενεργές, με δασκάλους απλήρωτους.
Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων ήταν να αποδεκατιστούν και να χάσουν την δυναμική τους, αφού οι εθελοντές χορωδοί βλέπουν την κατάντια αυτή .Επί των ημερών της δικής μας θητείας οι χορωδοί είχαν το κίνητρο της εμφάνισης και στα χωριά μας αλλά και έξω από τον δήμο μας, με συνεργασίες πολύ υψηλού επιπέδου.
Η παιδική χορωδία που έδινε ζωή και πνοή σε δεκάδες παιδιά του Δήμου μας έχει καταργηθεί.
Οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε το Α.Π.Κ. ήταν εγνωσμένης αξίας και βεληνεκούς που ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας. Οι δε συμπράξεις όλων των μουσικών συνόλων του δήμου μας ανέδειξαν και τον πρωτογενή πολιτισμό μας αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας. Να αναφέρουμε τη Θερινή Ακαδημία παλαιάς και παραδοσιακής μουσικής, από τη λειτουργία της οποίας ο δήμος Αριστοτέλη, πέρα από το προφανές πολιτιστικό κέρδος απεκόμιζε πολύτιμη εμπειρία και γνώση από την εδώ παραμονή των συμμετεχόντων.
Το εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής , στη Μεγάλη Παναγία με τη συμμετοχή τραγουδιστών, οργανοπαικτών και νέων της περιοχής. Συνέπραξε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως τον Πέτρο  Γαϊτάνο, τη Μαρία Σουλτάτου κ.α . Το εργαστήρι καταργήθηκε. Η άγνοια, η επιπολαιότητα και η ανικανότητα αυτής της Διοίκησης εξαφάνισε έναν σπουδαίο πνεύμονα πολιτισμού.
Η   Camerata  Αριστοτέλης- μια ορχήστρα σύμβολο του Δήμου μας. Ένα μικρό μα πολύ αξιόλογο ορχηστρικό σχήμα που δραστηριοποιήθηκε πανελληνίως και διεθνώς. Είχε συμπράξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες , όπως  τον    Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Φαραντούρη και τον  Γρηγόρη Βαλτινό  στο έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. 
Τα Χειμερινά Αριστοτέλεια.  Συνέχεια των θερινών. Εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου μας στην κορυφαία γιορτή πολιτισμού.  Εκδηλώσεις που τώρα πια έχουν καταργηθεί.
Η δε κατανομή των πόρων του ΑΠΚ γινόταν πάντα με τρόπο δίκαιο και αναλογικό ,ώστε όλα τα σχήματα να έχουν την δυνατότητα να υλοποιούν τους στόχους τους.
Σε κάθε χωριό γινόταν εκδηλώσεις όλες τις εποχές και αξιοποιούνταν έτσι οι υποδομές αλλά συνδυαζόταν η τοπική παράδοση με τα κατάλληλα σχήματα και καλλιτέχνες.
Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων της κάθε χρονιάς γινόταν έγκαιρα και χωρίς  ιδεοληψίες και αφορούσε τα πάντα και όχι μόνο την εμφάνιση των σχημάτων.
Η σημερινή διοίκηση του ΑΠΚ αλλά και όλη η δημοτική αρχή αδυνατεί  να καταλάβει την σημασία του πολιτισμού, ως προστιθέμενης αξίας, αφού για να υπηρετήσεις έναν τέτοιο στόχο χρειάζεται να πιστεύεις σε αυτόν αλλά και να διαθέτεις εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται.
Την περασμένη χρονιά αλλά και φέτος διανύουμε το Έτος Αριστοτέλη, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μέγιστο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, που κατάγεται από τον τόπο μας .Κι όμως, αν δεν υπήρχαν όλοι εκείνοι οι εξωτερικοί φορείς για να συνεργαστούν με τον δήμο μας, θα μας είχαν μείνει κάποιες εκδηλώσεις επιπέδου τοπικού πανηγυριού .Δεν είναι δυνατόν να έχουν  έρθει επιστήμονες και λάτρεις της Αριστοτελικής φιλοσοφίας και σκέψης από όλον τον κόσμο και να τους υποδεχόμαστε με πλαστικές καρέκλες και υπό τους ήχους κλαρίνου,μέσα στον ιερό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων.
Όσο δε αφορά τα έξοδα για τις εκδηλώσεις αυτές, τα χρήματα σπαταλήθηκαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τις πολυδάπανες μετακινήσεις μίας μόνο πολυμελούς ομάδας, στην Αθήνα, δίνοντας την εικόνα της βιτρίνας αλλά όχι και της ουσίας.
Οι εκδηλώσεις επί της θητείας μας ήταν σωστά προγραμματισμένες ,κατανεμημένες σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά μας διαμερίσματα, με ορθολογική κατανομή των πόρων για όλους.
Αναφορικά δε με τον αθλητισμό,τον άλλο μεγάλο πυλώνα των δράσεων του ΑΠΚ ,πέρα από την δίκαιη κατανομή των χρημάτων σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του,  οι εγκαταστάσεις για τις οποίες είχε την ευθύνη τους η τότε διοίκηση ήταν άριστα συντηρημένες και ασφαλείς για τους χρήστες τους.  Φροντίσαμε τα γήπεδα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας  σε συνεργασία με τα τοπικά αθλητικά σωματεία.
Σήμερα η εικόνα  τουλάχιστον των δύο σταδίων Μεγάλης Παναγίας και Αρναίας,είναι αποκαρδιωτική και προσβλητική για όλους μας:ξεροί χλοοτάπητες,σπασμένα καθίσματα,επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια των αθλητών αλλά και γενικά των χρηστών τους.
Τα υπόλοιπα γήπεδα ευτυχώς τα φροντίζουν,με δική τους πρωτοβουλία και προς τιμήν τους,  οι τοπικοί σύλλογοι,με δικά τους έξοδα και εργασία.Αλλιώς θα είχαν και αυτά την ίδια εικόνα με τα στάδιά μας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και τα  χρωστούμενα μισθώματα από τα ενοίκια του στο δημοτικό στάδιο της Αρναίας,όπου στεγάζεται,θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ήμασταν εμείς που κινήσαμε την διαδικασία για την είσπραξή τους και που η σημερινή διοίκηση του ΑΠΚ προχώρησε σε διακανονισμό μόνο για το μισό ποσόν-ως μη όφειλε-ζημιώνοντας αναίτια   το Ν.Π.Δ.Δ. κατά  πολύ και στερώντας το από πόρους πολύτιμους».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση