Ξεκινά μια …απεργιακή εβδομάδα: Αναλυτικά ποιοι κλάδοι απεργούν και πότε

Αρκετά σωματεία εργαζομένων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24 πανελλαδική
πανεργατική απεργία στις 30 Μαΐου. Εργαζόμενοι σε ΜΜΜ και ΜΜΕ, ναυτεργάτες και δημόσιοι υπάλληλοι είναι μερικοί από τους κλάδους που θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.


Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Μάη τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00, ενώ την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να μείνουν ακινητοποιημένα τόσο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ όσο και τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ.Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από τον ΟΑΣΘ χωρίς όμως ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα


Λόγω της συμμετοχής των σιδηροδρομικών στην απεργία, την Τετάρτη στην Αθήμνα δεν θα κινούνται συρμοί ούτε στο προαστιακό ούτε στο υπεραστικό δίκτυο. Παράλληλα δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του μετρό από και προς το αεροδρόμιο.


Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Τετάρτη τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, καθώς οι Ενώσεις του Τύπου ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία.


«Μάχη» για τη νοηματοδότηση της απεργίας


Στο μεταξύ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΓΣΕΕ από τη μία πλευρά και του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων από την άλλη για τη νοηματοδότηση της απεργίας. Η ΓΣΕΕ έχει συστήσει την «κοινωνική συμμαχία» στην οποίαν συμμετέχουν φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, με αποτέλεσμα τα ταξικά σωματεία να κατηγορούν τη Συνομοσπονδία για προσπάθεια επιβολής φιλοεργοδοτικής ατζέντας στην απεργία, κάτι που είναι αντικειμενικά αντίθετο στα συμφέροντα των εργαζομένων.


«Οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) με «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Έστησαν και μια “συμμαχία προθύμων” για να ξεγελάσουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να βγουν από την ανυποληψία και την απαξίωση. Τέτοια φιέστα στήνουν στις 30 Μάη! Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τααιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της Κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν «εθνικό σχέδιο»!


Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, οι απολύσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας.


Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας στις ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει στην Αθήνα, τον Πειραιά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Απάντηση