Ου κλέψεις!

γραφει ο πασχαλης(απομαχος)

Εδώ, στέκεις χαμένος απο ψιθύρους κι αηδόνια. Το επόμενο βήμα σε βάζει στον παράδεισο. Το επόμενο

λεπτό σε κερδίζει η ηρεμία.»


Ευθυτενής, αγέρωχος… αναβλύζει καλοσύνη και σιγουριά. Πίσω από την πλούσια γενειάδα του διηγείται παθιασμένα σαν χείμαρρος ασυγκράτητος την ιστορία της χαμένης εικόνας. Καθισμένοι στον ξενώνα, περιτριγυρισμένοι απο πράσινο τον ακούμε εκστασιασμένοι.
Εδώ, τα νερά που κατεβαίνουν τον Χτίκελα, στην ασταμάτητη φλυαρία τους θαρρείς σε καλούν να μιλήσεις μαζί τους.
Εδώ, στέκεις χαμένος απο ψιθύρους κι αηδόνια. Το επόμενο βήμα σε βάζει στον παράδεισο. Το επόμενο λεπτό σε κερδίζει η ηρεμία.
Στριφογυριστός ο στενός και ανηφορικός δρόμος σε φέρνει στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας.
Το Προσκύνημα!
Εδώ θα σταθεί, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κωνσταντίνος Α’ να δει αν θα κτιστεί η νέα πόλη. Η ηρεμία του τοπίου φτάνει κάτω στον Άθω.
Κάπου στα 1863 μια γερόντισα, η Γερακίνα, θα ονειρευτεί την Παναγία να της δείχνει το μέρος οπου είνα θαμμένη η εικόνα της. Δεν την πιστεύουν. Τρείς φορές θα εμφανιστεί η Μεγαλόχαρη μέχρι ν» αρχίσουν να σκάβουν. Θα βρεθεί μέσα σ’ ένα πιθάρι. Όταν την παίρνουν στα χέρια τους αρχίζει απο κάτω να αναβλύζει δροσερό νερό. Επάνω στην πηγή θα τοποθετηθεί η Αγία Τράπεζα. Τέλειωσε ο ναός και κλήθηκαν πρωτομάστοροι απο Ανατολική Ρωμυλία να φιλοτεχνίσουν το ξύλινο τέμπλο.
Στον εμφύλιο σπαραγμό η εκκλησία ήταν στην κατοχή του δημοκρατικού στρατού. Θα κλέψει την εικόνα κάποια, για το φόβο της καταστροφής της, και θα την κρύψει στο σιτάρι.
Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τους δαίμονες που την ήθελαν να αδερφοσκοτώνεται και τα χρόνια θα αρχίσουν κυλούν σε μια προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.
Το 1978 η εικόνα της Μεγαλόχαρης θα κλαπεί. Η συμμορία θα συλληφθεί. Όλα τα κλοπιμαία θα βρεθούν εκτός αυτής της εικόνας του Αγίου Προσκυνήματος της Μεγάλης Παναγιάς. Ο Παπα Πέτρος θα οργώσει την Ελλάδα αλλά η εικόνα θα χαθεί οριστικά και στη θέση της, δεξιά της Ωραίας Πύλης θα τοποθετηθεί η εικόνα του Δεσποτικού.
Μάλιστα λέγεται πως τρία άτομα από διαφορετικές γωνίες της Ελλάδας είπαν πως η Παναγία υπέδειξε σ’ αυτούς να μπει στην άδεια θέση η εικόνα της Παναγίας που ήταν στο Δεσποτικό.
Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας από όλα αυτά, το γεγονός είναι ένα. Η εικόνα η συγκεκριμένη, όπως και κάθε εικόνα, ζωντανεύει μέσα μας μόνο αν το ζητήσουμε εμείς.
Η Εκκλησία λόγω παλαιότητας έχει στατικά προβλήματα και από ότι μου είπαν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Το πάθος και η αγάπη μερικών ανθρώπων, σαν αυτή του Παπά-Πέτρου, δεν φτάνει για να κρατήσουμε όρθια την ιστορία μας. Χρειάζεται η ομοψυχία όλων και ιδιαίτερα των κρατούντων, πολιτικών και εκκλησιαστικών. Όχι μόνο ευχές και μεγαλόσταυρους αλλά έργα.
Χάρηκα που γνώρισα έναν ιερωμένο με φλόγα πίστης και ατέρμονη αγάπη, για τους ανθρώπους και για ότι κάνει.
Φεύγοντας θα αρνηθεί να μου σφίξει το χέρι γιατί όπως είπε «θέλω να ξαναιδωθούμε!»
Κι εγώ το ίδιο πατέρα Πέτρο!

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση