Μύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες: Ισχύει το περιβόητο «του γύρισε η γλώσσα»…????Συχνά σε αθλητικές διοργανώσεις βλέπουμε αθλητές να χάνουν τις αισθήσεις τους και οι δημοσιογράφοι να

περιγράφουν πως «λιποθύμησε και του γύρισε η γλώσσα”.

Στην συνέχεια βλέπουμε διάφορους παρευρισκόμενους να βάζουν τα χέρια τους μέσα στο στόμα του θύματος προσπαθώντας να επαναφέρουν την γλώσσα στην θέση της.
Μύθος:
Η γλώσσα ΔΕΝ γυρίζει!
Σε αναίσθητο άτομο όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματός, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω, αποφράσσοντας τον αεραγωγό.
Η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει την γλώσσα που χαλαρώνει σε αναίσθητο θύμα και η δεύτερη πως απελευθερώνεται ο αεραγωγός όταν εφαρμόζουμε την τεχνική “έκταση της κεφαλής και ανύψωση της κάτω γνάθου”.
Σωστή αντιμετώπιση:
Ο αεραγωγός μπορεί να απελευθερωθεί εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι.
Αυτή η ενέργεια τραβά τη γλώσσα προς τα εμπρός και μακριά από τον λάρυγγα, διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα.
Τοποθετήστε το θύμα ανάσκελα, με την παλάμη του ενός χεριού σας στο μέτωπο του πάσχοντα, εκτείνετε ήπια το κεφάλι προς τα πίσω.
Με τα δάκτυλα του άλλου χεριού, τα οποία έχετε τοποθετήσει στην κάτω γνάθο ανυψώστε το πηγούνι.
Αυτές οι συνδυασμένες ενέργειες θα απελευθερώσουν τον αεραγωγό (έκταση της κεφαλής και ανύψωση της κάτω γνάθου) και θα επιστρέψουν την δίοδο αέρα (αναπνοή).
Δεν χρειάζεται να ανοίξετε το στόμα του θύματος με τα χέρια σας είτε να βάλετε οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα στην στοματική κοιλότητα (κλειδιά, κουτάλι, ύφασμα κτλ).
Γι αυτό λοιπόν την επόμενη φορά φορά που θα ακούσετε το περιβόητο «του γύρισε η γλώσσα»…..εσεις απλά να τους λέτε….
που είχε πάει…???
για καφέ….???
και τώρα γύρισε….????

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: