Όχι, ο κορωνοϊός δεν αποφεύγει τους καπνιστές

Τα υπερτασικά και τα διαβητικά είναι από τα πιο ευαίσθητα στη λοίμωξη, ενώ οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό

Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό από τους μη καπνιστές. Οι επιστήμονες που μελετούν την περίοδο εξάπλωσης της νόσου έχουν φτάσει στο συμπέρασμα αυτό, γράφει ο “Ομοσπονδιακός Τύπος”.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, σε ένα από τα νοσοκομεία του Wuhan στα 140, μόνο δύο ήταν καπνιστές, δηλαδή το 1,4% του συνόλου της ομάδας.

Οι παρατηρήσεις συνεχίζονται σε άλλες ομάδες, αλλά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είναι ότι οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό. Φυσικά, αυτό δεν είναι ένας λόγος για τους ανθρώπους να αρχίσουν αμέσως το κάπνισμα, επειδή αυτό προκαλεί πολλές άλλες βλάβες στο σώμα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί σημειώνουν ότι στη ζώνη κινδύνου βρίσκονται οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπέρταση και διαβήτη, και είναι οι πιο ευαίσθητοι στη μόλυνση.

Αυτά αναφέρει ο Βουλγάρικος ιστότοπος dunavmost.com, επικαλούμενος το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων FederalPress (Ομοσπονδιακός Τύπος).

Το ψάξαμε και… ισχύει!

Η είδηση – εύρημα που μας έρχεται από το πρώην “ανατολικό μπλοκ” και που δεν έπαιξε στη Δύση που διώκει τους καπνιστές ως την νέα ομάδα λεπρών, επιβεβαιώνεται από το ερευνητικό onlinelibrary.wiley.com:

Το ίδιο επιβεβαιώνει και το ιατρικό σάιτ που όλοι οι γιατροί παρακολουθούν, ενημερώνονται και εμπιστεύονται, το thelancet.com.

Ποσοστά κρουσμάτων: 30% οι υπερτασικοί, 38% οι διαβητικοί, και μόλις 6% οι καπνιστές. Η συννοσηρότητα αγγίζει το 48%.

Τα συμπεράσματα δικά σας και να ευχαριστήσετε τον πρωθυπουργό για τον αντικαπνιστικό νόμο που έσπευσε να εφαρμόσει.

Επίσης να πείτε στους μη καπνιστές, να μην πιάνουν τα έξω καθίσματα των καπνιστών στις καφετέριες λόγω κορωνοϊού, εκεί που εξορίστηκαν οι καπνιστές, γιατί μόλις βήξουν ως “παθητικοί καπνιστές”, οι καπνιστές θα πάρουν τηλέφωνο το ειδικό νούμερο για τον κορωνοϊό και θα τους καταγγείλουν ως ασθενείς.

Έχει ο καιρός γυρίσματα τελικά…

Τα άρθρα στην κατηγορία ‘Special Edition’ είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού

πηγη

Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr δεν ισχύουν τα παραπάνω αλλα:

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε δυο επιστημονικές μελέτες ως πηγές για τον ισχυρισμό πως οι καπνιστές είναι πιο ασφαλείς από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η μια μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet” στις 11 Μαρτίου του 2020 με τίτλο “Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study”. [πηγή]

Η μελέτη εξετάζει επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά 191 ασθενών οι οποίοι είχαν κολλήσει τον ιό SARS-CoV-2 ώστε να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονταν με το θάνατο ασθενών εντός νοσοκομείου.

Το μόνο που αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με το κάπνισμα είναι 2 πίνακες με στατιστικά σχετικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα στον ένα πίνακα βλέπουμε δημογραφικά ποσοστά από τους 191 ασθενείς που εξετάστηκαν στην εν λόγω μελέτη. Συνολικά 11% των εξεταζόμενων ήταν καπνιστές, το 9% των ατόμων που δεν επιβίωσαν της ασθένειας ήταν καπνιστές ενώ από τα άτομα που επιβίωσαν το 4% ήταν καπνιστές.

Σε κανένα σημείο της έρευνα δεν αναφέρεται πως οι ασθενείς που κάπνιζαν ήταν πιο δύσκολο να κολλήσουν τον ιό ούτε γίνεται αναφορά σε κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από την ασθένεια.

Η άλλη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Allergy” στις 19 Φερβρουαρίου του 2020 με τίτλο “Clinical characteristics of 140 patients infected with SARS‐CoV‐2 in Wuhan, China”. [πηγή]

Παρότι η μελέτη αναφέρει πως σύμφωνα με τα ευρήματα τα ποσοστά καπνιστών που κόλλησαν τον ιό είναι μικρότερα, δεν δίνεται σε κανένα σημείο επιβεβαιωμένος μηχανισμός ο οποίος να εξηγεί και να επιβεβαιώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασία των ασθενών από τον SARS-CoV-2. Όπως αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι ερευνητές:

Μετάφραση: Επιπρόσθετα, η επίδραση του καπνίσματος στο πόσο ευάλωτος είναι ο εκάστοτε ασθενής στον ιό δεν έχει διερευνηθεί.

Παρακάτω αναφέρεται το ίδιο σημείο:

Μετάφραση: Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και μόλυνσης από κορωνοϊό δεν είναι σαφής ενώ τα ακριβή αίτια για τα χαμηλά ποσοστά περιπτώσεων COVID-19 σε ασθενείς που καπνίζουν αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστά.

Η μελέτη δεν τεκμηριώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Τέλος, σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκαν οι NY Times, επειδή οι άνδρες στην Κίνα είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστές σε σχέση με τις γυναίκες, φαίνεται πως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πλήττονται περισσότερο από το νέο κορωνοϊό. Μια μελέτη του ΠΟΥ το 2019 διαπίστωσε ότι το 47,6% των Κινέζων ανδρών καπνίζουν, σε σύγκριση με μόνο το 1,8% των Κινέζων γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η έκθεση στον καπνό εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Εν κατακλείδι ο ισχυρισμός ότι οι καπνιστές είναι πιο ασφαλείς από το να κολλήσουν τον ιό SARS-CoV-2 δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των σχετικών δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: