Η δημόσια περιουσία να αξιοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Βασικός ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει υποθηκευθεί στο Υπερταμείο και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης από την τωρινή Κυβέρνηση των όρων δανεισμού.

Ο κος Πάνας επεσήμανε ιδίως την αναγκαιότητα επανεξέτασης της διαδικασίας παραχώρησης των γεωργικών εκτάσεων στους αγρότες καθώς, όπως έχει αυτή τη στιγμή, εμπλέκει διάφορους φορείς και Οργανισμούς, θέτοντας θέματα διαφάνειας και ύπαρξης πραγματικών παραγωγικών κινήτρων. Μέσω της αξιοποίησης των αγροτικών εκτάσεων, τόνισε ο κος Πάνας, θα δοθεί πνοή στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Τέλος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία δοκιμάζεται φέτος από την κρίση του κορονοϊού, καλώντας την κεντρική εξουσία να σκύψει στην ελληνική Περιφέρεια, από την οποία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την οικονομία στο σύνολό της.

Αναλυτικά η Ομιλία του κου Πάνα είχε ως εξής:

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 «Η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο, συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Η ίδρυση του Υπερταμείου ερχόταν στην ουσία να αποτελέσει εργαλείο στενής επιτήρησης και αυστηροποίησης του ελέγχου των Θεσμών στις ελληνικές κυβερνήσεις μέσω της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι οι θυγατρικές εταιρίες του Υπερταμείου.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται και αυτό στο οποίο καλούμε με την υπό συζήτηση επερώτηση την Κυβέρνηση να απαντήσει είναι με ποιους όρους και τρόπους αξιοποιείται αυτή η στιγμή η δημόσια περιουσία που το ελληνικό Δημόσιο εκχώρησε ως εγγύηση για τη διασφάλιση του δημόσιου χρέους στους δανειστές.

Το θέμα άλλωστε της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα θέμα σκιώδες, επιμελώς απομονωμένο από τον δημόσιο διάλογο.

Για πολλές από τις εκφάνσεις και τις παραμέτρους των συμφωνιών που έχουν συναφθεί κατά καιρούς, δεν ενημερώθηκε ποτέ ούτε η ίδια η Βουλή και διαμέσου αυτής ουδέποτε ο ελληνικός λαός.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και των πολύπλευρων οικονομικών του επιπτώσεων, το εν λόγω θέμα μπορεί να θεωρηθεί άκαιρο.

Κάθε άλλο όμως.

Η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια πολύ καλή συγκυρία για να μιλήσουμε πλέον με ανοιχτά χαρτιά για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία της χώρας σε αυτό που έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ, την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον δρόμο προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στον δρόμο αυτό μας βάζει θέλοντας και μη η κρίση του κορονοϊού, κλείνοντας επιχειρήσεις, αυξάνοντας και πάλι την ανεργία, παραλύοντας τον πρωτογενή τομέα, διασπώντας τον κύκλο της παραγωγής, προξενώντας στον τουρισμό τη μεγαλύτερη ίσως ζημία που έχει γνωρίσει.

Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε να απαντήσουμε μέσα από τη συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Απαρχή λοιπόν του σχεδίου αυτού μπορεί να αποτελέσει η στοχευμένη, βιώσιμη και εποικοδομητική αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου με απώτερο στόχο, το τελικώς ζητούμενο, την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πρώτη και βασική προϋπόθεση, όπου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει και σχετική πρόταση, αποτελεί η Διοίκηση του Υπερταμείου και ο τρόπος με τον οποίο αυτή ορίζεται.

Επιπλέον, μήπως ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τους ασφυκτικούς όρους που συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύουν τη χώρα για 99 χρόνια;

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αυτό που πρέπει να ακουστεί στη σημερινή συζήτηση είναι ότι  στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ανήκουν αυτή τη στιγμή 23.928 ακίνητα αγροτικής γης.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα αυτά προς μια ουσιαστική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής και μια αποφασιστική ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας;

Πρότασή μας είναι η ακίνητη αυτή περιουσία να κατευθυνθεί για την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των νέων αγροτών.

Ειδικότερα, η διαδικασία παραχώρησης αγροτικών εκτάσεων σε ιδιώτες αγρότες είναι αρκετά περίπλοκη.

Εμπλέκει διάφορους Οργανισμούς και φορείς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις Περιφέρειες.

Καταλαβαίνει επομένως κανείς ότι πρόκειται για ένα σύστημα που πρέπει να απλοποιηθεί γραφειοκρατικά, να διασφαλιστεί η διαφάνειά του και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε η περιουσία αυτή να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για παραγωγικούς σκοπούς.

Ερωτούμε επίσης αν έχει δημιουργηθεί ποτέ Μητρώο αγροτών προς διάθεση αγροτικών εκτάσεων.

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για το αν έχει σκοπό να επενδύσει αποτελεσματικά και με βιώσιμο τρόπο στον πρωτογενή τομέα της χώρας και η σημερινή συζήτηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία γι’ αυτό.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον αγροτικό κόσμο.

Όχι όμως αυθαίρετα αλλά με εγγυήσεις και σε κατεύθυνση αναβάθμισης της παραγωγής, της ποιότητας των προϊόντων και σε απόλυτη εναρμόνιση με το νέο ‘’Πράσινο Συμβόλαιο’’, την πολιτική της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, το λεγόμενο Green Deal.

Μήπως τελικά τώρα είναι η ώρα να βρεθεί η Κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και για τη χώρα αλλά και διεθνώς;

Ας ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα, ανοιχτός διάλογος εντός του Κοινοβουλίου και ευρέως στην κοινωνία για το αν τελικά ‘’πιάνει τόπο’’ η δέσμευση της μεγάλης και ιστορικής, σε πολλές περιπτώσεις αξίας, περιουσίας της χώρας;

Σας καλούμε να τοποθετηθείτε δίνοντας ειλικρινείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό.

Ο κοινοβουλευτικός χρόνος δεν είναι αρκετός για να αναπτύξουμε το σύνολο των προτάσεών μας που ωστόσο έχουν παρουσιαστεί από την κοινοβουλευτική μας ομάδα τόσο με την πρόταση νόμου το 2018, αλλά και διατυπώνονται στα επιμέρους θέματα μέσω της δράσης μας καθημερινά εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Οι προτάσεις αυτές είναι ξεκάθαρες, στοχευμένες, κοστολογημένες και στόχο έχουν την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και της κρίσης που τώρα βιώνουμε.

Διότι οι πολιτικές μπορεί να αναπροσαρμόζονται και να επαναπροσδιορίζονται αναλόγως των επιταγών των καιρών αλλά κατά βάση πρέπει να είναι ενιαίες και αδιάσπαστες διαχρονικά προκειμένου να φέρουν αποτέλεσμα.

Επανέρχομαι λοιπόν στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με το οποίο μπορεί άμεσα να συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η χώρα χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των στόχων όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Χρειάζεται ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο και ενεργοποίηση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων του τόπου, από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τους κοινωνικούς εταίρους.

Με αντικείμενο διαλόγου ένα ερώτημα:

Πώς μπορεί τελικά η προσπάθεια αποπληρωμής του δημόσιου χρέους να αποτελέσει κινητήριος δύναμη μόχλευσης της οικονομίας, τροφοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα που στάθηκε όρθιος την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιστραφούν τα αποτελέσματα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, δε θα μιλάμε πλέον για ξεπούλημα αλλά για συμβολή στη μείωση του χρέους και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Να ολοκληρώσω κάνοντας και μια αναφορά στον τόπο μου στη Χαλκιδική, έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό που φέτος θα δοκιμαστεί.

Οι λύσεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης , όπως είναι η παραγωγική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την ελληνική Περιφέρεια.

Προέρχομαι από έναν τόπο με πλούσια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγροτική παραγωγή, για την τουριστική ανάπτυξη.

Σκύψτε και σε αυτές τις περιοχές, σε αυτούς τους αναξιοποίητους χώρους.

Αποτελούν πηγή ατομικού πλούτου και συμβολής στο εθνικό εισόδημα.

Είναι η ώρα για εναλλακτικές πολιτικές λύσεις και προτάσεις που να κοιτούν στο μέλλον , με κοινωνικό πρόσημο, με  πίστη στις δυνατότητες του λαού μας.

Κάντε πράξη τις δεσμεύσεις σας.

Όχι άλλες παλινωδίες, όχι άλλες υποσχέσεις , όχι άλλα λόγια κενά περιεχομένου!»

Απάντηση