Μήνυμα του Δημάρχου Ν. Προποντίδας Εμ. Καρρά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

“101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ημέρα Μνήμης, ημέρα Πένθους, ημέρα Θλίψης. Χιλιάδες ήταν τα θύματα του Τουρκικού Εθνικισμού, που εκφράστηκε με ανελέητες σφαγές, πυρπολήσεις χωριών, διωγμούς και εξορίες.

Τίποτα όμως από αυτά δεν οδήγησε στο να χαθεί η Ελληνική συνείδηση των Ποντίων. Κατάφεραν παρά τις αγριότητες, που έζησαν, να διατηρήσουν υψηλό φρόνημα, αναλλοίωτη εθνική συνείδηση, τα ήθη και έθιμα τους, την πίστη, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους.

Όλοι εμείς σήμερα το ελάχιστο, που πρέπει να κάνουμε, για τις 353.000 Ποντίων, που σφαγιάσθηκαν είναι η διατήρηση της μνήμης αλλά και μετάδοση και γνώση των γεγονότων στις επόμενες γενιές. Χρέος μας είναι ακόμη η διατήρηση του πολιτισμού τους και σ’ αυτό στοχεύουμε ως Δήμος με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων του τόπου μας.

Σήμερα, 19 Μαΐου, όλοι εμείς οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου και δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε, χωρίς ωστόσο να επιλέγουμε το δρόμο του μίσους και της εκδίκησης αλλά της δημιουργίας και της ειρήνης”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: