Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα πανδημίας

Για δεύτερο κύμα πανδημίας έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς υπάρχουν μικρά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι οι κλειστοί χώροι αποτελούν εστίες μόλυνσης. Και αυτό γιατί «η κύρια εστία μετάδοσης στη μεγάλη πλειονότητα μεταφέρεται από αεροσταγονίδια σε κλειστούς χώρους και από άνθρωπο σε άνθρωπο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί και ελπίζει να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα, όμως μέχρι τότε, είπε ο κ. Τσιόδρας, θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι πιθανότατα «να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον… και αυτό γιατί όταν  βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι – και ίσως αναγκαστούμε να το κάνουμε αυτό (στη λήψη μέτρων λόγω κορωνοϊού)…».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό και τον ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες, είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα».

Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλάτηση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πώς θα γίνεται αυτό όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει στη χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε: «Θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε τη δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί.

Κλειδί οι εστίες υπερμετάδοσης

Όσον αφορά τον δείκτη k, που μελετά τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars, είπε ο κ. Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου, ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας “αθώος” ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους».

Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν. Κορέα, που σε ένα βράδυ επισκέφτηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλατηθούν 7.200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες από αυτά. Ο δείκτης k, επισήμανε, ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.

Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να προκληθεί μόλυνση σε τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές χώρες έγινε σταδιακά από τις αρχές του μήνα η άρση των μέτρων, παρά τα υψηλά ποσοστά σε κρούσματα κορωνοϊού και θανάτων εξαιτίας του ιού. Όμως ο «στραγγαλισμός» της οικονομίας δεν επιτρέπει σε πολλές κοινωνίες να ζουν άλλο υπό το καθεστώς της καραντίνας, ενώ την ίδια ώρα πολλοί κυβερνώντες θεωρούν ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να προσέχει είτε φορώντας μάσκα σε κλειστούς χώρους είτε κρατώντας αποστάσεις από τους άλλους. Και αυτό διότι η οικονομία δεν επιτρέπει άλλο το κλείσιμό της, αλλά επιτάσσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

πηγή: zougla.gr

Απάντηση