« Ικανοποίηση Απ.Πάνα για την υιοθέτηση προτάσεών του από τον Υπ.Τουρισμού »

Απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απ.Πάνας, στο Υπόμνημα προτάσεων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη Χάρη.

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής δηλώνει ικανοποιημένος καθώς μέρος των προτάσεών του υιοθετήθηκε από τον Υπουργό, παρόλα αυτά τονίζει, ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς και για την ενίσχυση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργού στα προτεινόμενα μέτρα για τον τουρισμό που υπέβαλλε ο Βουλευτής, προκύπτει μείωση κατά 40% του μισθώματος των επιχειρήσεων μέχρι τον Αύγουστο, όπως επίσης και του Φ.Π.Α. σε παροχές μεταφορών και εστίασης.
Όσον αφορά την πρόταση για οικονομική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχείων και καταλυμάτων), την πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για τη μακροχρόνια αποπληρωμή των ξενοδοχειακών δανείων και τη χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης, ανακοινώνεται από το Υπουργείο χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων και δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σχετικά με το αίτημα της οικονομικής κάλυψης των εργαζομένων στον τουρισμό, προκύπτει η ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων και γενικότερα της απασχόλησης μέσω μηχανισμού «SURE» μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων υιοθετείται η πρόταση του Βουλευτή για στοχευμένες καμπάνιες στις χώρες-πηγές και οι συνέργειες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για προγράμματα συνδιαφήμισης, η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού καθώς και ο προγραμματισμός voucher. Η εξειδίκευση των παραπάνω μέτρων αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Πάνας επισημαίνει : « Η στήριξη της ανάκαμψης του τουρισμού μέσω ειδικού σχεδίου είναι απαραίτητη. Ευχαριστώ τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στις προτάσεις μου μέσω του Υπομνήματος. Είναι πράγματι μεγάλη η ικανοποίηση, όταν αυτές οι επισημάνσεις και τα αιτήματα που αφορούν την ανάκαμψη τουρισμού, φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής, πρέπει να προστατευτούν από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα δρόμος για την εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς και για την ενίσχυση των μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στον τουρισμό .Ευελπιστώ επίσης, πως θα αναδειχθούν και οι απαιτούμενοι τρόποι συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες στη Χαλκιδική αλλά και με τοπικούς επιχειρηματίες του τουρισμού και οι κατάλληλοι τρόποι προσέλκυσης επισκεπτών από τα Βαλκάνια».

Η Απάντηση του Υπ.Τουρισμού έχει ως εξής :

Απάντηση