Τα ψάρια θα βγαίνουν… βραστά από τη θάλασσα λόγω κλιματικής αλλαγής

Τα ψάρια θα βγαίνουν… βραστά από τη θάλασσα εάν δεν υπάρξει ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως και το 10% των ψαριών δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το δυσοίωνο είναι ότι αυτή η πρόβλεψη είναι με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, στην περίπτωση, δηλαδή, που η παγκόσμια κοινότητα θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, περιορίζοντας την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πράγμα που θεωρείται, πάντως, απίθανο.

Η πρόβλεψη αντίθετα με βάση το ακραίο σενάριο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου, είναι εφιαλτικό αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως και το 60% των ειδών ψαριών έως το 2100, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αφού ανέλυσαν την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την ανοχή στη θερμότητα 694 ειδών ψαριών που ζουν στη θάλασσα αλλά και στο γλυκό νερό. Και όπως επισημαίνουν ο κύριος λόγος για τον οποίο τα έμβρυα και οι γόνοι είναι λιγότερο ανθεκτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, είναι ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από οξυγόνο. Η αύξηση, όμως, της θερμοκρασίας μειώνει το οξυγόνο των ωκεανών.

zoon.gr

Απάντηση