Ζωντανή μετάδοση η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Πρώτο Διακόνου Στεφάνου.

Δείτε ζωντανά μέσα απο το ΕΡΓΟΧΑΚΙΔΙΚΗΣ την εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Πρώτο Διακόνου Στεφάνου «του μελισσά», αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό τής Αρναίας  προεξάρχοντος τού Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. κ. Θεόκλητου.

Στην Αρναία γιορτάζεται η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Πρώτο Διακόνου Στεφάνου. Γιορτάζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Αρναίας και έχουν την τιμητική τους οι μελισοκόμοι οι οποίοι τον έχουν και προστάτη τους Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αρναίας ιδρύθηκε το 1936 με την αρχική επωνυμία «Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρναίας ο Άγιος Στέφανος» και τα μέλη του από τότε γιορτάζουν κάθε χρόνο τον προστάτη τους.

Το γεγονός αυτό συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Τότε, ο Άγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανο του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου.

Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκεια Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού.

Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: