Τέσσερις μνηστήρες για τη Μαλαματίνα

Τέσσερις είναι οι επενδυτές, από τους πέντε που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, που κατέθεσαν προσφορά για την απόκτηση της βορειοελλαδίτικης οινοποιητικής εταιρείας Μαλαματίνα, αναφέρουν πηγές με γνώση. Στην κούρσα διεκδίκησης της Μαλαματίνα, παραμένουν οι εταιρείες Mantis Group, OSC-Στεφάνου, Symposium Cellars και Cavino. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι προτάσεις και θα αναδειχθούν οι δύο προτιμητέοι που θα περάσουν στη επόμενη φάση της διαδικασίας. Στην τελική ευθεία, οι προτάσεις των δύο προτιμητέων θα εξεταστούν από τις Τράπεζες, την εταιρεία και τον σύμβουλο για να αναδειχθεί ο επενδυτής ο οποίος θα αναλάβει την τύχη της ιστορικής εταιρείας. Η διαδικασία ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή, στον οποίο θα περάσει η Μαλαματίνα, δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του Αυγούστου για να ακολουθήσει μετά η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο προς επικύρωση του με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 106 β&δ.

Το πωλητήριο στη Μαλαματίνα έρχεται τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση την οποία είχαν συμφωνήσει οι Τράπεζες που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για “άνοιγμα” άνω των 35 εκατ. ευρώ. 

Παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οινοποιία, η οποία συμπληρώνει εφέτος 125 χρόνια ζωής, διατηρεί μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας, οι εξαγωγές της αποτελούν το 16% των πωλήσεων της οι οποίες από 29 εκατ. ευρώ το 2007 που ήταν ιστορικό υψηλό, πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ το 2018 και 16,4 εκατ. ευρώ το 2016. 

Η οινοποιία διαθέτει 3 ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Επιπλέον, τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 13,1% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2020.

Απάντηση