ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ. ΠΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση των επαγγελματιών της Χαλκιδικής που πλήττονται από τη συνέχιση επιβολής αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στον Νομό, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, παρενέβη με επιστολή μου απέστειλε στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Μ. Βορίδη.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Χαλκιδικής αναφέρθηκε στην από 19-8-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής έως και την 31η Αυγούστου 2020, με τελευταία παράταση που ανακοινώθηκε μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία σε παραγωγούς, πωλητές και διακινητές προϊόντων αλλά και επαναφέροντας τους προβληματισμούς για τη διατροφική επάρκεια της κοινότητας.

Η εν λόγω μάλιστα Απόφαση ελήφθη για το σύνολο του Νομού ενώ θα έπρεπε να εκτιμηθούν ξεχωριστά τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής, ώστε να μην υπάρξει η καθολικότητα της απαγόρευσης που ‘’γονατίζει’’ οικονομικά τόσους επαγγελματίες.

Συμβιβαστικές λύσεις ημι-λειτουργίας των λαϊκών αγορών και εκ περιτροπής 50/50 συμμετοχής των παραγωγών σε αυτές, με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων απόστασης και ασφαλείας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απόσταση μεταξύ των πάγκων, έχουν προταθεί από τον ίδιο τον Βουλευτή αλλά και από εμπλεκόμενους φορείς πολλάκις.

Με την εν λόγω μάλιστα επιστολή ο Βουλευτής Χαλκιδικής ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να καταστρώσουν σχέδιο για τον περιορισμό της πανδημίας στη Χαλκιδική συνεκτιμώντας το σύνολο των χαρακτηριστικών του Νομού αλλά και τις δυνάμεις των κατοίκων του, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλούνται να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με πολλαπλές συνέπειες στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής τους.

Ο κος Πάνας τόνισε επίσης ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών από την Πολιτεία θα έπρεπε να ανακοινώνονται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση επιβολής νέων μέτρων, ώστε να εξομαλύνονται οι καθ’ όλα δικαιολογημένες αντιδράσεις ιδίως των επαγγελματιών.

Ο κος Πάνας δήλωσε, τέλος, το εξής: «Σε έναν ήδη πληγέντα Νομό που βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή, όπως η Χαλκιδική, όπου ήδη έχουν εφαρμοστεί πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, θα έπρεπε το σχέδιο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας να είναι πολύ πιο προσεκτικό και λεπτομερώς διατυπωμένο.

Ενόψει μάλιστα και των ενισχύσεων de minimis που ενεργοποιούνται από Σεπτέμβρη για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που επλήγησαν από την πανδημία, καλώ την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το σύνολο της πολιτικής της απέναντι στους εμπλεκόμενους με τις λαϊκές αγορές επαγγελματικούς κλάδους, ιδίως στη Χαλκιδική, όπου ο χειμώνας προμηνύεται πραγματικά  δύσκολος για τους περισσότερους συμπολίτες μας.»

Το ακριβές κείμενο της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1)Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη

2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Μ. Βορίδη

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Χαλκιδική είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που η οικονομία τους έχει πληγεί τόσο δραματικά από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Δεν είναι μόνο ο τουριστικός κλάδος και οι επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν ένδεια και αμφίβολο μέλλον αλλά και ο αγροτικός τομέας με τα παρακλάδια και τις άμεσα επηρεαζόμενες από αυτόν επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως αυτή των λαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, με την από 19-8-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής έως και την 31η Αυγούστου 2020, με τελευταία παράταση που ανακοινώθηκε μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία σε παραγωγούς, πωλητές και διακινητές προϊόντων αλλά και επαναφέροντας τους προβληματισμούς για τη διατροφική επάρκεια της κοινότητας.

Η εν λόγω μάλιστα Απόφαση ελήφθη για το σύνολο του Νομού ενώ θα έπρεπε να εκτιμηθούν ξεχωριστά τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής ώστε να μην υπάρξει η καθολικότητα της απαγόρευσης που ‘’γονατίζει’’ οικονομικά τόσους επαγγελματίες.

Χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας παραγωγών που διοχετεύουν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις λαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα αδιάθετα προϊόντα τους να καταστρέφονται και να μην υπάρχει και η προοπτική αποζημίωσης για αυτά.

Έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει συμβιβαστικές προτάσεις ημι-λειτουργίας και εκ περιτροπής 50/50 συμμετοχή των παραγωγών και των επαγγελματιών στις κατά τόπους λαϊκές αγορές, με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων απόστασης και ασφαλείας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απόσταση μεταξύ των πάγκων.

Τα δε αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών από την Πολιτεία θα έπρεπε να ανακοινώνονται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση επιβολής νέων μέτρων, ώστε οι αντιδράσεις να μετριάζονται και η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων να γίνεται με μεγαλύτερη συνέπεια.

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν ήδη πληγέντα Νομό που βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή όπου ήδη έχουν εφαρμοστεί πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα , θα έπρεπε το σχέδιο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας να είναι πολύ πιο προσεκτικό και λεπτομερώς διατυπωμένο.

Σας καλώ λοιπόν, ενόψει και των ενισχύσεων de minimis που ενεργοποιούνται από Σεπτέμβρη για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που επλήγησαν από την πανδημία, να επανεξετάσετε το σύνολο της πολιτικής σας απέναντι στους εμπλεκόμενους με τις λαϊκές αγορές επαγγελματικούς κλάδους, καθώς η ζημία τους κάθε φορά που μια λαϊκή αγορά κλείνει, διογκώνεται, με έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα να τους περιμένει.

Μετά τιμής,

Ο Βουλευτής ΧαλκιδικήςΑπόστολος Πάνας

Απάντηση