Κατάφερε ο κορονοϊός ν’ αλλάξει τον ορισμό της απιστίας;

Ήταν 20 Ιανουαρίου, όταν ο πρώτος Αμερικανός διαπιστώθηκε με συμπτώματα COVID-19 λίγο μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Γιουχάν της Κίνας. Εκείνη την εποχή, η ιστορία με τον κορονοϊό ήταν απλά ένα χτύπημα στο δελτίο ειδήσεων και οι πολίτες δεν είχαν ιδέα για το τι τους περιμένει. Στις 13 Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Covid-19 έγινε δημοφιλής. Και πέρα από την ανησυχία για το αν θα βρούμε χαρτί υγείας και αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε, έπρεπε να βρούμε την λύση ώστε να κρατήσουμε την σεξουαλική μας ζωή υγιή, όταν ένα δυστοπικό μέλλον έγινε το παρόν μας.

Οι ειδικοί σχέσεων άρχισαν να εικάζουν ότι τα ποσοστά διαζυγίων θα εκτοξευθούν λόγω της καραντίνας. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι, που παρά τους κινδύνους της εξωτερικής ανθρώπινης επαφής, η απιστία φάνταζε ως μία απολύτως αναγκαία διέξοδος. Είναι αλήθεια πως συχνά γινόμαστε εγωιστές στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την λαχτάρα μας για ζωή. «Ως επί το πλείστον, είδαμε αύξηση στις απιστίες», τονίζει στο Playboy η ψυχολόγος και σεξολόγος Holly Richmond. «Νομίζω ότι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός πως χάσαμε την συγκέντρωσή μας σχετικά με την δουλειά, τις διακοπές και τα επαγγελματικά ταξίδια».

Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο στην –σεξουαλική- ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολυγαμικοί, αλλά υπάρχει μία ευκαιρία για να δοκιμάσουμε νέες στάσεις, να φορέσουμε περούκες και να παριστάνουμε τους Ρώσους κατασκόπους, να κάνουμε σεξ στο κρεβάτι του παιδιού ή οτιδήποτε ευχαριστεί τον καθένα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φωτιά χρειάζεται αέρα», τονίζει η Richmond. «Για να δημιουργήσουμε αυτή την ομοιότητα της επιθυμίας, χρειαζόμαστε το διαφορετικό, το φρέσκο που οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για να ανάψουμε. Και είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις όταν είσαι κολλημένος στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον για μήνες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό».

Πλέον, εκτός από φουσκάλες και κονδυλώματα, υπάρχει το ρίσκο να μεταδώσεις έναν ιό που μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρος.

Πλέον, αρθρογραφώντας ως μία sex-positive queer millennial γυναίκα και υπέρμαχος της ηθικής της μη μονογαμίας, θα πρέπει να παραδεχτώ πως θεωρώ την απιστία εντελώς παλιομοδίτικη. Ωστόσο καταλήγω, πως η απιστία μπορεί να σώσει έναν γάμο όπως ακριβώς και μία ανοιχτή σχέση. Υπάρχει μία παλιά έκφραση που λέει ότι οι άνδρες μετά την απιστία επιστρέφουν στο σπίτι, ενώ οι γυναίκες αποχωρούν. Ρώτησα τον James Hamilton*, έναν άντρα γύρω στα 50, αν η απιστία κατά την διάρκεια της καραντίνας έσωσε τον γάμο του. «Με τα χίλια», απάντησε αφοπλιστικά. Ήταν άπιστος και πριν εμφανιστεί ο Covid, αν και ο γάμος του πήγαινε μία χαρά, διότι έκανε σεξ με την γυναίκα του μόλις μία φορά το εξάμηνο. Αλλά πήγε το παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο όταν έσκασε ο κορονοϊός.

«Συνδέθηκα με δύο άλλες γυναίκες: Μία ελεύθερη μάνα που γνώρισα σε εφαρμογή γνωριμιών και μία γυναίκα που ζει γύρω στις 4 ώρες μακριά από το σπίτι μου, αλλά είχα την δυνατότητα να την επισκέπτομαι διότι συχνά περνάω από την πόλη της», αναφέρει ο Hamilton. «Και οι δύο ήταν ικανοποιητικές σεξουαλικές απολαύσεις!».

Παρότι ο Hamilton αναφέρει πως δεν ανησυχεί μήπως μεταδώσει τον Covid στην γυναίκα του, παραμένει ένα ρίσκο. Η απιστία έρχεται πάντα με το χειρότερο σενάριο να μεταδώσεις στον βασικό σου σύντροφο έρπη και μετά να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις πως συνέβη αυτό. Πλέον, εκτός από φουσκάλες και κονδυλώματα, υπάρχει το ρίσκο να μεταδώσεις έναν ιό που μπορεί να αποδειχτεί μέχρι και θανατηφόρος.

«Η στενή προσωπική επαφή παραμένει ως η βασική μέθοδος για τη μετάδοση του Covid. Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκεται φυσικά και το σεξ», τονίζει στο Playboy ο Dr. Alex Polyakov, κλινικός επιδημιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας. «Προστατευτικές μέθοδοι, όπως τα προφυλακτικά, ενώ παρέχουν προστασία ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν είναι αποτελεσματικά ώστε να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού του Covid-19. Δεν αποτρέπουν την ανταλλαγή μη σεξουαλικών υγρών, όπως το σάλιο, ο ιδρώτας και των μολυσμένων σωματιδίων που εκπνέουμε ο ένας στον άλλον. Σε γενικές γραμμές, κάθε προσωπική αλληλεπίδραση τοποθετεί ένα ρίσκο ώστε να μολυνθούμε από τον ιό. Το σεξ, ειδικά όταν δεν πρόκειται για μία μονογαμική σχέση, είναι ξεκάθαρα μία επιλογή που εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο».

Ουσιαστικά, ένα φιλί είναι περισσότερο ένοχο ώστε να σου μεταδώσει Covid παρά από μία διείσδυση στο σεξ, αν και συχνά αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Η Rebecca, μία 23χρονη φοιτήτρια από την Pennsylvania, δεν έζησε την καραντίνα μαζί με το αγόρι της. Ήταν ένα από εκείνα τα ζευγάρια που χωρίστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Εκείνος πήγε στο σπίτι του στο New Jersey και επειδή εκείνη ήταν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες λόγω της Νόσου Crohn, έμεινε μαζί με τους γονείς της. Συνάντησαν ο ένας τον άλλον περίπου 5 φορές ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο. Ενώ η Rebecca ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για απομόνωση, το αγόρι της συνάντησε φίλους και έδωσε το παρών στις διαδηλώσεις για το Black Lives Matter και αυτές οι δραστηριότητες την έκαναν πραγματικά περήφανη για εκείνον. Ο ακτιβισμός του, ωστόσο, ήρθε μαζί με μία μυστική συνάντηση όταν βρέθηκε με μία πρώην του που ακόμη ένιωσε αισθήματα για εκείνη. Παρόλα αυτά, στο τέλος ήταν… καθαρός από τον ιό.

«Όταν ανακάλυψα ότι την έβλεπε και δεν το γνώρισα, ανησύχησα αρκετά αναφορικά με τη μετάδοση», αποκαλύπτει η Rebecca. «Μου επιβεβαίωσε ότι συναντούσε ανθρώπους και έκανε πράγματα σε δημόσιο χώρο χωρίς να με ενημερώσει, κάτι που ήταν επικίνδυνο για τον οποιοδήποτε, αλλά ειδικά για εμένα επειδή βρίσκομαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου». Για την ιστορία, τα πράγματα μεταξύ τους δεν είναι και στο καλύτερο σημείο αυτή τη περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο Covid είναι η καλύτερη αφορμή για να στείλεις μήνυμα σε πρώην. Ενώ στις εποχές π.Κ. (προ Κορονοϊού) ένα μήνυμα σε πρώην ήταν μια κλασική περίπτωση όπου κατηγορούσαμε τον ανάδρομο Ερμή, η βαθιά κατάθλιψη της καραντίνας αφήνει την σεξουαλική δουλειά στην φαντασίωση. Ένα μήνυμα από μία πρώην μπορεί να επαναφέρει τη νοσταλγική ανάμνηση ενός σεξ σε πισίνα, ακόμη κι αυτό συνοδεύτηκε από βακτηριακή μόλυνση. Η ανάμνηση μετατρέπεται σε ερωτικό μήνυμα, το ερωτικό μήνυμα σε γυμνές φωτογραφίες και το επόμενο βήμα είναι να αποθηκεύσεις την πρώην ως «Θεία Φιόνα» στο τηλέφωνο για να μην σε τσακώσει η νυν. Αλλά αυτό δεν είναι μία συναισθηματική απιστία, σε κάθε περίπτωση;

Το να παραμείνουμε πιστοί σ’ ένα πρόσωπο για το υπόλοιπο της ζωής μας είναι δύσκολο μέχρι και στις ταινίες της Disney, πόσο μάλλον υπό την πίεση μίας πανδημίας.

«Νιώθεις άνετα να δείξεις στην σύντροφό σου το κινητό σου; Αν σε κάθε περίπτωση επιθυμείς να κρύψεις κάτι, τότε είσαι συναισθηματικά άπιστος», τονίζει η Richmond. «Προσωπικά δεδομένα εναντίον μυστικότητας- όλοι αξίζουμε κάποιο απόρρητο, ειδικά γύρω από την σεξουαλικότητα, αλλά αν μοιάζει με μυστικό τότε πιθανότατα να είναι μια συναισθηματική απιστία».

Πριν πετάξουμε στην πυρά τους φυσικούς και συναισθηματικούς άπιστους, ας επανεξετάσουμε τα γεγονότα. Ζούμε σ’ ένα δυστοπικό μέλλον που κάποτε διαβάζαμε γι’ αυτό. Οι σχέσεις είναι πάντα σκληρές και οι άνθρωποι καυλωμένοι. Το να παραμείνουμε πιστοί σ’ ένα πρόσωπο για το υπόλοιπο της ζωής μας είναι δύσκολο μέχρι και στις ταινίες της Disney, πόσο μάλλον υπό την πίεση μίας πανδημίας την οποία έμελλε να διαχειριστεί ο Τραμπ. Όλοι χρειαζόμαστε την αγάπη και την προσοχή. Μίλα με την σύντροφό σου. Θέσε όρια. Μοιράσου τις στιγμές όπου νιώθεις έξαψη. Συζητήστε αναφορικά με την ζήλια και τις ανοιχτές σχέσεις. Ανησυχείς περισσότερο για τον Covid ή για το ότι η σύντροφός σου βαθαίνει περισσότερο σε μία συναισθηματική σύνδεση με κάποιον που γνώρισε ηλεκτρονικά; Μην γίνεις εκείνο το λευκό αγόρι που χρησιμοποίησε το Black Lives Matter ώστε να «σπρώξει» και να θέσει σε κίνδυνο την κοπέλα του που βρίσκεται στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να κάνεις το μεγάλο βήμα, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με την σύντροφό σου, σχετικά με τα όρια και τις ανάγκες σου.

Και αν πάνε όλα καλά μπορείς να κάνεις ένα τρίο με την σύντροφο και το κορίτσι που γνώρισες online, φορώντας πάντα μάσκες για να το γιορτάσουμε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: