ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: « ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Με Ερώτησή του ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας  ζητά από τον Υπουργό Υγείας Κικίλια Βασίλειο την άμεση στελέχωση και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής.

Η Ερώτηση κατατέθηκε, έπειτα  από πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Βουλευτής  στο εν λόγω Κέντρο κατά την οποία επισημάνθηκαν από τη Διευθύντρια και το προσωπικό του τα έντονα προβλήματα λειτουργίας και έλλειψης εξοπλισμού της Υγειονομικής Μονάδας.

Συγκεκριμένα, με την Ερώτηση του ο Βουλευτής επισημαίνει, ότι στο ΚΥ Αγίου Νικολάου παρατηρείται έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ενώ το Μικροβιολογικό Εργαστήριο λειτουργεί με έναν μικροβιολόγο που τις περισσότερες μέρες εξυπηρετεί το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Σημαντικό πρόβλημα επίσης, εντοπίζεται στο Διοικητικό Τμήμα της Μονάδας καθώς δεν υπάρχουν θέσεις μόνιμου προσωπικού είτε ΤΕ είτε ΔΕ και οι υπάλληλοι που υπήρχαν, μετακινήθηκαν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Το Διοικητικό Τμήμα μάλιστα εξυπηρετείται κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή από έναν επικουρικό υπάλληλο.

Κενά σε προσωπικό παρατηρούνται και στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε ιατρικό και γενικότερο κτιριακό εξοπλισμό. Μάλιστα οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται για μια ώρα ημερήσια από το Δήμο Σιθωνίας σε περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, όλο το επικουρικό προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στην εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα μπροστά στις δυσκολίες από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι την τρέχουσα περίοδο.

Ο κ.Πάνας αναφέρει : « Οι παροχές υγείας στη Χαλκιδική απαιτούν επιτακτική και ταχεία παρέμβαση από την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα τη δύσκολη υγειονομική περίοδο που διανύουμε καθώς πρόκειται για το πρωταρχικό αγαθό των κοινωνιών. Με την νέα Κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, τονίζω για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο άμεσα πρέπει να στελεχωθεί με το ανάλογο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και να εξοπλιστεί με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει ως εξής:

                                                                                                               09/10/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο

ΘΕΜΑ: « Επιτακτική η πολλαπλή ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής».

Κύριε Υπουργέ

Έπειτα από επίσκεψή μου στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής -αρμοδιότητας της 4ης

Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης-συζητήθηκαν συνολικά με την Διευθύντρια και το προσωπικό-τα έντονα προβλήματα λειτουργίας και έλλειψης εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα στο ΚΥ Αγίου Νικολάου παρατηρείται έλλειψη ιατρικού προσωπικού εξαιτίας δικαιολογημένων αδειών και παραιτήσεων λόγω έναρξης ειδικότητας και έτσι το υπάρχον προσωπικό είναι ανεπαρκές. Ταυτόχρονα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο λειτουργεί με έναν μικροβιολόγο που τις περισσότερες μέρες εξυπηρετεί το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και μία παρασκευάστρια ΤΕ μόνιμη, ενώ το διοικητικό προσωπικό του Εργαστηρίου είναι επικουρικό και η σύμβαση πρόκειται να λήξει.

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και γενικά στο Διοικητικό Τμήμα του Κέντρου Υγέιας καθώς δεν υπάρχουν θέσεις μόνιμου προσωπικού είτε ΤΕ είτε ΔΕ και οι υπάλληλοι που υπήρχαν μετακινήθηκαν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Το Διοικητικό Τμήμα εξυπηρετείται κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή από έναν επικουρικό υπάλληλο.

Κενά σε προσωπικό παρατηρούνται και στον τομέα της καθαριότητας καθώς οι προσληφθέντες συμβασιούχοι, είτε έχουν παραιτηθεί, είτε έχουν λάβει άδειες και αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Σιθωνίας για 1 ώρα ημερήσια, ενώ σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε ιατρικό εξοπλισμό (αναγκαιότητα εγκατάστασης ακτινολογικού μηχανήματος και κλιβάνου) αλλά και γενικότερου κτιριακού εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας.

Τέλος, όλο το επικουρικό προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στην εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα μπροστά στις δυσκολίες από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι την τρέχουσα περίοδο.

Επειδή, η ανεπάρκεια του ιατρικού προσωπικού προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στην ορθή λειτουργία και εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα και με την πανδημία σε εξέλιξη.

Επειδή οι ανάγκες σε προσωπικό πολλαπλασιάζονται κατά τη θερινή περίοδο λόγω τουριστών.

Επειδή το ΚΥ Αγίου Νικολάου δεν διαθέτει καμία οργανική θέση Διοικητικού Υπαλλήλου από το 2012 και όλες οι υποθέσεις της υπηρεσίας διεκπεραιώνονται μέσα από εκτεταμένη γραφειοκρατία.

Επειδή αρκετό από το μόνιμο προσωπικό, είτε βρίσκεται σε δικαιολογημένη άδεια είτε πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Επειδή το επικουρικό προσωπικό είναι περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή αναγκαίο, λόγω ελλείψεων και πανδημίας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επειδή είναι απαραίτητος ο κατάλληλος εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας.

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ :

  1. Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να καλυφθούν τα  κενά σε ιατρικό προσωπικό αλλά και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου ; Πρόκειται να γίνουν μόνιμες προσλήψεις;
  2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και για την στελέχωση του Διοικητικού Τμήματος με μόνιμο προσωπικό;
  3. Θα προχωρήσετε στην άμεση και αναγκαία παράταση όλων των συμβάσεων (νοσηλευτικού, διοικητικού, προσωπικού εργαστηρίων και καθαριότητας) ή στη μονιμοποίηση του υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού;
  4. Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες καθαριότητας του εν λόγω Κέντρου και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας που θεωρείται απαραίτητη και δεδομένη;
  5. Ποιο είναι το οργανόγραμμα του Υπουργείου για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας;

                                                                                                                Ο Ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                                 Πάνας Απόστολος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: