”Συμβολή στην Ιστορία της Κασσάνδρας” του Νίκου Νικολή

Για το βιβλίο Συμβολή στην Ιστορία της Κασσάνδρας. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έρευνα γύρω από τις κυριότερες πτυχές της ιστορίας της χερσονήσου· άλλωστε αυτό σηματοδοτεί και ο τίτλος Συμβολή στην Ιστορία και όχι Ιστορία.

Σ αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στο Λιμάνι της Κασσάνδρας, στη θέση του, στο ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή και τη μετάβαση στη συνέχεια στο Γκαρκί Λιμάν, στην ακριβή θέση του τελευταίου και σε τι αναφερόταν η τουρκογενής ονομασία του.

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η προσέγγιση της ιστορίας των πύργων της περιοχής, στο πότε και από ποιους κατασκευάστηκαν.

Η Κασσάνδρα λόγω της θέσης της πάνω στο δρόμο προς και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γνώρισε μεγάλες αναστατώσεις.

Η ιστορία της στα τέλη της βυζαντινής περιόδου βρέθηκε σφυχταγκαλιασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας του ρόλου της στην επιβίωση της πόλης στοχοποιήθηκε και πέρασε σχεδόν έρημη στους Οθωμανούς.

Η μετάβασή της έκτοτε στην ομαλότητα και στο καθεστώς του βακουφίου στη συνέχεια καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα του έργου. Εκτενείς είναι οι αναφορές στο κάθε χωριό χωριστά, αλλά και στο κάθε μετόχι της· τα μετόχια άλλωστε διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του τόπου.

Τέλος γίνεται αναφορά, στην περίοδο της παρακμής (τέλη του 17ου – αρχές του 18ου αιώνα), στις αιτίες που την προκάλεσαν και στα χωριά που οδηγήθηκαν τότε στην εξαφάνιση. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΝίκος Νικολής
ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΗΣ:Ελληνικά
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:2020
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:440
Συγγραφέας: Νικολής Νικόλαος Δ 

Ο Νίκος Δ. Νικολής γεννήθηκε στην Καλάνδρα το 1948. Σπούδασε τεχνολόγος μηχανικός στην ΑΣΤΕΘ (πρώην Σχολή Υπομηχανικών Θεσσαλονίκης) και εργάστηκε στις τηλεπικοινωνίες. Ζει στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη όχι μόνο των Κασσανδρινών αλλά και όλων των Χαλκιδικιωτών.

Η Συντακτική ομάδα του ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ εύχεται ολόψυχα η δουλειά σου αυτή να γίνει πραγματικά Συμβολή στην Ιστορία της Κασσάνδρας!

Απάντηση