Ιαπωνία: Nέο τύπο κορονοϊού σε κοπριά νυχτερίδων ανακάλυψαν επιστήμονες

Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων ανακάλυψε έναν νέο τύπο κορονοϊού, παρόμοιο με το στέλεχος που προκαλεί την Covid-19. Το νέο είδος εντοπίστηκε σε κόπρανα νυχτερίδων που ζούσαν σε σπηλιά.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο βρήκαν έναν νέο τύπο κορονοϊού σε κόπρανα νυχτερίδων, εντυπωσιακά παρόμοιο με το SARS-CoV-2 το οποίο αποτελεί το στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19.

Η γενετική σύνθεση του νέου ιού είναι 81,5% σύμφωνη με το SARS-CoV-2 και οι ειδικοί λένε ότι είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί στην Ιαπωνία ένας παθογόνος οργανισμός τόσο παρόμοιος με αυτόν που ευθύνεται για την τρέχουσα πανδημία.

Οι κορονοϊοί που μεταφέρονται από ζώα σε ανθρώπους ήταν υπεύθυνοι για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Covid-19, SARS, MERS και ορισμένων εκδόσεων του κοινού κρυολογήματος. Ευτυχώς, οι επιστήμονες λένε ότι ο νέος ιός δεν μολύνει τους ανθρώπους, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε κορονοϊός παρόμοιος με το SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες στην Κίνα έχουν ανακαλύψει κορονοϊούς που αντιστοιχούν σε γενετική αντιστοιχία 95% με το στέλεχος που προκάλεσε πάνω από 1,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Απάντηση