Ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς για Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας

Ημέρα Μνήμης και Τιμής των προγόνων μας αγωνιστών και των αθώων που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους στο Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας στις 14 Νοεμβρίου 1821, όταν έπεσε και το τελευταίο οχυρό της Κασσάνδρας.

Με τον θάνατό τους και την καταστροφή του τόπου σφραγίστηκε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, η Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821.

Παρά τον τραγικό επίλογο η συμβολή της Επανάστασης της Χαλκιδικής ήταν ξεχωριστής σημασίας κυρίως, γιατί έδωσε τον απαραίτητο χρόνο να οργανωθεί η Επανάσταση του Έθνους μας στην Πελοπόννησο αλλά και τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων, που πίστεψαν στην αποτίναξη από τον Τουρκικό ζυγό.

Σήμερα, δυστυχώς, μπορεί μην πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων στο μνημείο της Ν. Ποτίδαιας, αλλά αυτό δε μειώνει σε καμία περίπτωση την τιμή που τους αρμόζει, τιμή ανάλογη της προσφοράς και της θυσίας τους.

Μια θυσία, που εύστοχα αποτύπωσε στους στίχους του ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς: «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Αιωνία η μνήμη των Ηρώων μας, αγωνιστών για την ελευθερία της πατρίδας.

Απάντηση