Προς καθολικό lockdown η Θεσσαλονίκη

Προς περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η Θεσσαλονίκη, μετά την έξαρση κρουσμάτων (1.288) μέσα στο Σαββατοκύριακο, και με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. 

Η κατάσταση στην πόλη αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή σύσκεψη Μητσοτάκη-λοιμωξιολόγων ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εν όψει του έκτακτου σχεδίου για τα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις του μάλιστα το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό «τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στηρίζω και θα στηρίξω τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του συστήματος υγείας. Δυστυχως κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή όλων. Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση των πολιτών, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά. Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό λήψη περαιτέρω μέτρων», είπε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ και το «Γ.Γεννηματάς» και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε όμως και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown» ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη συμπρωτεύουσα, πολεμική.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Έτσι, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Τι αλλάζει από αύριο

Αλλάζει (ξανά) η καθημερινότητα των Ελλήνων από αύριο, Τρίτη, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για έναν μήνα:

Σε ισχύ σε όλη την επικράτεια και θα είναι ενιαία ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής:

«Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «η μάσκα σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Γιατί αν όλοι φοράμε μάσκα και τη φοράμε σωστά, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι απειροελάχιστη». Να σημειωθεί ότι η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς τη χρήση μάσκας.

Επιπλέον, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι σε όλη την επικράτεια, προβλέπεται περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

«Στόχος του μέτρου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Του μέτρου εξαιρούνται οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας και λόγους υγείας.

Ακόμα, από την Τρίτη σε όλη τη χώρα υποχρεωτικά εφαρμόζεται τηλεργασία σε ποσοστό 50% τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα γιατί έτσι «διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η υγεία εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των οικογενειών τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας από την Τρίτη εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεκπαίδευση «με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού που παρατηρείται στις νεότερες ηλικίες», όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Του μέτρου εξαιρούνται μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών.

Ο κ. Χαρδαλιάς για τις δομές πρόνοιας ανέφερε ότι «προκειμένου να προστατεύσουμε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αναστέλλεται επίσης σε όλη την επικράτεια το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας, όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Τέλος, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δείχνουν ότι τα μέτρα τηρούνται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και χώρους, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ουσιαστικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας:

«Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα συνολικό πάγωμα της καθημερινότητάς μας».

Σε αυτή τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

«Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα συνοδεύεται με ελέγχους και σκληρή επιτήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σε όλη την επικράτεια» υπογράμμισε ο ίδιος.

Μέτρα για όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιπέδου ασφάλειας:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, που ίσχυαν έως τώρα, συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο: το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο) και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

https://www.cnn.gr/ellada/story/240959/koronoios-pros-apagoreysi-kykloforias-apo-tis-8-to-vrady-sti-thessaloniki

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: