Δίπλωμα οδήγησης: Μαθήματα από τα 17 και ακόμα 9 αλλαγές

Νέο σύστημα ελέγχου και καθορισμού εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, προβλέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο που παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. Προβλέπεται επίσης και η αξιολόγηση των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών, ενώ απελευθερώνεται η εκπαίδευση των υποψηφίων από την ηλικία των 17 ετών.

Πιο αναλυτικά θεσπίζεται:

  1. Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων οδηγών.
  2. Διάθεση των ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής, καθώς και στη νοηματική.
  3. Αυστηροποίηση του ελέγχου της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, με καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
  4. Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών, καθώς και ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων.
  5. Καταγραφή της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων οδηγών με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την διασφάλιση της διαφάνειας.
  6. Κατάρτιση και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, καθώς και Μητρώου Εποπτών.
  7. Αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
  8. Πρόβλεψη συστήματος αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικών εξετάσεων, καθώς και του έργου των εξεταστών.
  9. Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»).

One thought on “Δίπλωμα οδήγησης: Μαθήματα από τα 17 και ακόμα 9 αλλαγές

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: