Ολιστική προσέγγιση της χρήσης του νερού στην πλατείας της Αρναίας

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα παρατηρείται αναποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δυστυχώς, το υδατικό αποτύπωμα αναποτελεσματικής κατανάλωσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Δηλαδή, παρατηρείται ανεξέλεγκτη σπατάλη των υδάτινων πόρων. Γενικά, η αειφόρος διαθεσιμότητα του νερού είναι ζωτικής σημασίας και καθορίζει τη βιωσιμότητα των ανθρώπων και των άλλων έμβιων οργανισμών. Πέραν αυτού, το υδάτινο στοιχείο στις αστικές περιοχές παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εικόνα του αστικού περιβάλλοντος.

Οι τεχνητές υδάτινες κατασκευές όπως σιντριβάνια, υδάτινες διαδρομές, υδατοπτώσεις που διακοσμούν δημόσιους χώρους μεταφέρουν την ευεργετική ενέργεια του νερού στους κατοίκους και επισκέπτες και ταυτόχρονα αναδεικνύουν ένα είδος ξεχωριστής ομορφιάς στο τοπίο. Η εξελισσόμενη τεχνολογία τέτοιων συστημάτων σε συνδυασμό με τη χρήση του τεχνητού φωτός έχει αναδείξει μεγάλο αριθμό από τις πολυσύχναστες σε επισκεψιμότητα αστικές γειτονιές.

Σήμερα τα τεχνητά υδάτινα στοιχεία με τις νέες φωτιστικές τεχνολογίες δημιουργούν εκπληκτικά αποτελέσματα που καθηλώνουν κάθε θεατή.

Στην Αρναία ο εξωτερικός φωτισμός κάποιων κτιρίων έχουν αναδείξει περαιτέρω τη σπουδαιότητά τους και έχουν προδώσει σ’ αυτά μια ιδιαίτερη γοητεία. Αντίθετα, το νερό της κεντρικής πλατείας, εκεί στο εμβληματικό πλατάνι, χάνεται στα λύματα της πόλης.

Θα πρότεινα, με την επιβεβλημένη ανάπλαση της «κακοποιημένης» πλατείας να δοθεί ειδική μέριμνα στη διαχείριση του νερού που χάνεται άδικα στους υπονόμους της πόλης.

Στέφανος Βογιατζής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: