Πώς να συμπεριφέρεστε εάν δείτε μόνο του ένα Σκύλο Οδηγό

Αν δείτε έναν σκύλο οδηγό ή σκύλο θεραπείας που φορά ειδικό γιλέκο να σας πλησιάζει μόνος του, σημαίνει ότι ο άνθρωπος που συνοδεύει βρίσκεται στο έδαφος ανήμπορος ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον, ρωτώντας επίμονα “πού;” | “πού είναι;” | “τι;” | “τι είναι;”

(*) Συνήθως δεν θα σας γαβγίσει, ούτε θα πηδήσει με τα μπροστινά πόδια του πάνω σας .

Θα σας σπρώξει με τη μουσούδα του στο πόδι ελαφρά.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο μία μέρα.

Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr δεν ισχύουν τα παραπάνω.

Τι ισχύει;

Σύμφωνα με φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών (που βοηθούν τυφλούς και άτομα με οπτική αναπηρία) ή γενικότερα σκύλων θεραπείας, οι πληροφορίες αυτές είναι παραπλανητικές.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών & Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Ατομα με Αναπηρίες [Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας – Greek Guide Dogs], υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής, σχετικά με όσα αναφέρονται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις:

Είναι λάθος πληροφορία, ΔΕΝ ισχύει.

Οι Σκύλοι Οδηγοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για αυτό που αναφέρει η ανάρτηση. Όποιος βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση ενημερώνει 166, και, όταν έρθει, Χειριστής και Σκύλος μπαίνουν στο ΕΚΑΒ και πάνε Νοσοκομείο. Εκεί από την ταυτότητα του Ζώου ειδοποιείται εκτός από τους Συγγενείς και η Σχολή που έχει εκπαιδεύσει τον Σκύλο.

O σκύλος οδηγός θα παραμείνει δίπλα στον άνθρωπο μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, διότι οι Σκύλοι Οδηγοί έχουν μάθει να παίρνουν εντολές ΜΟΝΟ από τον Χειριστή τους. Κάνουν ανυπακοή μόνον εάν κρίνουν ότι η εντολή που πήραν μπορεί να είναι επικίνδυνη (όπως να του πει ο Χειριστής να περάσουν διάβαση αλλά ο Σκύλος Οδηγός να αντιληφθεί ότι έρχεται πχ υβριδικό αυτοκίνητο που δεν ακούγεται). Γι’ αυτό και θα παραμείνει δίπλα του. Θα πρέπει όποιος το αντιληφθεί να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ (αν πχ ο άνθρωπος δεν έχει τις αισθήσεις του), να ελέγξει την ταυτότητα του Σκύλου στο κολάρο και να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα που γράφει επάνω.

Το παραπάνω κείμενο επιβεβαιώσαμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι προέρχεται από την κα. Ζωή Γερουλάνου – πρόεδρο Δ.Σ. του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.


Απευθύναμε ερώτημα και στην Νina service dogs, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που παρέχει σκύλους βοηθείας κυρίως σε παιδιά με ορατές και αόρατες αναπηρίες και κατ’ εξαίρεση σε ενήλικες, και η επικεφαλής του φορέα, κα. Έλενα Πάλαγκα, μάς απάντησε τα εξής:

Ο οργανισμός μας εκπαιδεύει σκύλους βοηθούς κυρίως για παιδιά με αναπηρία και χειριστές του σκύλου είναι συνήθως οι γονείς τους ή κάποιος άλλος ενήλικας ο οποίος έχει οριστεί ως αναπληρωματικός χειριστής και έχει εκπαιδευτεί για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν κάποιος αντιληφθεί πως το άτομο με αναπηρία που συνοδεύεται από τον σκύλο βοηθό βρίσκεται σε κίνδυνο θα πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως το 166 και στη συνέχεια την ΕΛ.ΑΣ.
Θα πρέπει να ελέγξει την πιστοποίηση/ ταυτότητα του σκύλου βοηθού που βρίσκονται στο κολάρο του ή στην ειδική θήκη που βρίσκεται επάνω στο γιλέκο εργασίας του και να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα που γράφει επάνω.

Οι σκύλοι βοηθοί λαμβάνουν και εκτελούν εντολές μόνο από το χειριστές τους και παραμένουν πάντα δίπλα τους.


Σύμφωνα με την κα. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών «Λάρα», μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σκύλων-οδηγών, όσα αναφέρονται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις «είναι πέρα για πέρα αναληθή».

«Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών – και πόσο μάλλον οι σκύλοι – θεραπείας, οι οποίοι είναι απλά κοινωνικοποιημένοι σκύλοι που γνωρίζουν βασική υπακοή κι όχι εξειδικευμένοι σκύλοι υπηρεσίας, δεν περνούν πουθενά στον κόσμο τέτοιου είδους «εκπαίδευση».

Ειδικότερα, οι σκύλοι – θεραπείας, δεν έχουν καν έναν συγκεκριμένο ανάπηρο/ανάπηρη χειριστή/χειρίστρια, ώστε να τον/την υποδείξουν σε περίπτωση ατυχήματος. Μεταβαίνουν με τους νοσηλευτές ή τους ψυχολόγους που τους συνοδεύουν σε νοσοκομεία ή ιδρύματα κι έχουν επαφή καθημερινά, με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Οι δε σκύλοι-οδηγοί, είναι οι μοναδικοί σκύλοι που δεν πρέπει να έρχονται εάν τους φωνάξουμε από την εντολή «μείνε» διότι ξέρουν πως πρέπει να μείνουν εκεί, όπου τους άφησαν οι τυφλοί/τυφλές χειριστές/χειρίστριες τους ώστε να τους ξαναβρούν στο ίδιο μέρος.

Αν τύχει και δείτε ασυνόδευτο έναν εκπαιδευμένο ή εκπαιδευόμενο σκύλο που φέρει το ειδικό σαμάρι του σκύλου-οδηγού με τα σήματα του οργανισμού στον οποίο ανήκει ή γιλέκο με τα σήματα του οργανισμού στον οποίο ανήκει, σημαίνει πως χάθηκε.

Κρατήστε τον και κάντε τα εξής:

(1) Επικοινωνήστε με τον οργανισμό στον οποίον ανήκει, βάσει των σημάτων που φέρει.
(2) Επικοινωνήστε με τον χειριστή / τη χειρίστρια του, εφόσον φέρει μενταγιόν με τα στοιχεία του/της στο κολάρο του.
(3) Μεταβείτε σε έναν/μια κτηνίατρο, προκειμένου να σκανάρει το μικροτσίπ του.

Εάν κάνετε αυτά που αναφέρει το post, υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολίσετε τον σκύλο και να χαθεί.

Εάν στο σημείο βρίσκεται κι ο χειριστής/η χειρίστρια, ρωτήστε την/τον μήπως χρειάζεται βοήθεια. Εάν είναι τραυματισμένος/η καλέστε ασθενοφόρο, εξηγήστε την κατάσταση και παραμείνετε στο σημείο, μέχρι να έρθει και να επιβιβαστεί μαζί με τον σκύλο-οδηγό του/της. Οι σκύλοι-οδηγοί, επιτρέπονται παντού, βάσει του νόμου 3868/10 στην Ελλάδα. Οι σκύλοι-θεραπείας, πάλι όχι.»

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, σύμφωνα με πρόσωπα και φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών, τα ζώα αυτά δεν είναι εκπαιδευμένα να οδηγούν ανθρώπους στο χειριστή τους αν ο τελευταίος βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι οδηγίες που κυκλοφορούν δεν έχουν πραγματική βάση.

Απάντηση