Επαφές Σκρέκα- Burns για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί για τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας του υπουργείου.

Στο επίκεντρο των επαφών, προφανώς θα τεθεί η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής για τα επόμενα 25 χρόνια από τον καναδικό όμιλο μέσω της θυγατρικής του Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης εδώ και δύο χρόνια.

Στόχος είναι να κατατεθεί άμεσα προς κύρωση στη βουλή με τη μορφή νόμου, ώστε να προωθηθεί η ολοκλήρωση του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στις Σκουριές αλλά και η αναβάθμιση των ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών.

Στις Σκουριές, ο καναδικός όμιλος έχει επενδύσει, ήδη, μισό δισ. δολάρια για την υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών που έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 50%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που απομένουν να υλοποιηθούν τοποθετούνται σε 700 εκατ. δολάρια.

Η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και τη διαμόρφωση νομικών δικλίδων −αντίστοιχων αυτών σε μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης− για την προστασία της επένδυσης έναντι αστάθμητων παραγόντων που εκδηλώνονται με υπαιτιότητα του Δημοσίου και θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξασφάλιση σειράς αδειοδοτήσεων.

Προβλέπεται, ακόμα, η υλοποίηση αντισταθμιστικών επενδύσεων ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

Ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων τοποθετείται σε συνολικά 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την κατασκευαστική περίοδο στις Σκουριές και τις υπόλοιπες υποδομές.

Οι προβλέψεις άμεσων κι έμμεσων θέσεων εργασίας υπολογίζονται στις 5.000 στα πρώτα 2,5 χρόνια της νέας σύμβασης.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το business plan της Ελληνικός Χρυσός, προβλέπει εμπροσθοβαρείς επενδύσεις με τον κύριο όγκο να τοποθετείται στην πρώτη 5ετία της ανανεωμένης σύμβασης παραχώρησης.

Απάντηση