ΑΠ.ΠΑΝΑΣ : «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν την με αρ. πρ. 3950/5.2.2021 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, σχετικά με τις πανελλαδικές αντιδράσεις για την πρόταση  Νομοσχεδίου που αφορά τις Λαϊκές  Αγορές.

Στην Ερώτηση ο κ. Πάνας επισημαίνει, πως στη συγκεκριμένη πρόταση δεν αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών, αλλά αντίθετα προωθούνται ρυθμίσεις, που μετατρέπουν τις λαϊκές αγορές σε υποκαταστήματα εταιρειών.

Αν αυτό δρομολογηθεί προς υπογραφή, αυτό θα σημαίνει, πως θα ανατίθεται η διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, θα επιτρέπεται η συμμετοχή  Νομικών Προσώπων – Εταιρειών και θα ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης της θέσης των παραγωγών στις λαϊκές, ενώ προτείνεται να καταργούνται οι επιτροπές τους (Διοικητικά Συμβούλια) και να εξαιρείται η συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς.

Το ακριβές κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:             

α) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό

β) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

«ΘΕΜΑ: Πανελλαδικές αντιδράσεις για το προωθούμενο νομοσχέδιο των Λαϊκών Αγορών».

Το νομοσχέδιο, που κυκλοφόρησε ως πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη ξεσηκώσει τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, που επισημαίνουν ότι ενώ δεν αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών, προωθούνται ρυθμίσεις που μετατρέπουν τις λαϊκές αγορές σε υποκαταστήματα εταιρειών.

Συγκεκριμένα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, εστιάζει στα κύρια σημεία του ν/σ με τα οποία:

•             Αναθέτει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες.

•             Επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.

•             Τις θέσεις που κατέχουν τόσα χρόνια οι παραγωγοί τις χάνουν και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης δηλαδή βγάζει τις θέσεις τους στο σφυρί.

•             Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια).

•             Εξαιρεί την συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και σχεδιασμούς.

Επειδή ο θεσμός των λαϊκών αγορών είναι σημαντικός για την απευθείας διάθεση των παραγωγικών προϊόντων στους καταναλωτές και

Επειδή δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση για να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα που υφίστανται αλλά αντίθετα, προωθούνται επιλογές που πλήττουν παραγωγούς, επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

•             Προτίθεστε να αποκηρύξετε το ανεπίσημο σχέδιο νόμου που προκαλεί εύλογα την αντίδραση όλων;

•             Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγών και επαγγελματιών για την προώθηση λύσεων;

                                                                                                          Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                           Πάνας Απόστολος

Απάντηση