Λίγα λόγια για τα λάβαρα,σημαίες του επαναστατικού αγώνα στη Χαλκιδική…

Αυτές τις μέρες, ειδικά μάλιστα φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821, όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς γιορτάζουμε, λέμε συνήθως ότι τότε υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης.

Πρόκειται για μια τυποποιημένη έκφραση κλισέ, που χρησιμοποιείται συχνά για ανάλογα ιστορικά γεγονότα, η οποία όμως, παρά τη φθορά από την εύκολη χρήση της, δεν παύει να εκφράζει με δύναμη και αμεσότητα την έκρηξη μιας επαναστατικής διαδικασίας.

Συνήθως δεν παίρνουμε την έκφραση αυτή κατά κυριολεξία, έτσι ώστε να προβληματιζόμαστε ποια ήταν τελικά αυτή η σημαία, η ύψωση της οποίας ήταν η καμπάνα που σήμανε τον μεγάλο σηκωμό. Στην περίπτωσή μας μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι ένας ενδεχόμενος προβληματισμός μας επ’ αυτού δεν θα κατέληγε σε απολύτως σαφή συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, σε γενικό επίπεδο, είναι γνωστό ότι δεν υπήρχε τότε μια σημαία γενικής αποδοχής.

Άλλη ήταν η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, άλλη της Ύδρας, άλλη των Ψαρών, και άλλες των άλλων επαναστατημένων περιοχών. Για το ποιες ακριβώς ήταν οι εν λόγω σημαίες δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γιατί έχουν σωθεί οι περισσότερες από αυτές. Όσον αφορά τη σημαία της Χαλκιδικής τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα με βεβαιότητα, γιατί οι καταστροφές από την άγρια καταστολή της Επανάστασης εδώ ήταν τέτοιας κλίμακας, έτσι ώστε να μη σώζεται τίποτα.

Η επικρατέστερη εκδοχή, βασισμένη σε κάποιες όχι πολύ σαφείς μαρτυρίες, είναι ότι ήταν η σημαία της Ϋδρας πάνω στην οποία κεντήθηκε ένας κόκκορας. Δηλαδή επρόκειτο για μια σημαία γαλάζια περιβαλλόμενη από κόκκινη ταινία που συμβολίζει το αίμα, η οποία στο κέντρο έχει σταυρό δηλωτικό της πίστης στον Χριστό, πάνω σε μία ανεστραμμένη ημισέληνο, που συμβολίζει τη κατίσχυση επί της οθωμανικής εξουσίας.

Εκατέρωθεν του σταυρού υπάρχουν λόγχη και άγκυρα που συμβολίζουν τη σταθερότητα του αγώνα, ενώ ο περιελισσόμενος όφις δείχνει την ιερότητα του σκοπού και η γλαύξ την πρέπουσα φρόνηση. Όλα αυτά είναι λευκού χρώματος, εκτός από τον κίτρινο κόκορα στην κάτω αριστερή γωνία , ο οποίος διαλαλεί τον ξεσηκωμό.

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα σχετικά με το αν όντως ήταν αυτή η σημαία της Επανάστασης στα μέρη μας, εμείς θα γιορτάσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως της πρέπει.

ΔΗΜΟΣ Πολυγύρου 1821 2021

Απάντηση