Έρευνα: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό καλύτερα από τα rapid test

Εξαιρετικά αποτελεσματικοί είναι οι σκύλοι στην ανίχνευση της COVID-19, όπως αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό πανεπιστήμιο Durham και την σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον ιό με ακρίβεια που αγγίζει μέχρι και το 94%, ποσοστό που ξεπερνάει αυτή των rapid test τύπου LFT.

Οι επιστήμονες, επίσης, διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός έχει μια «χαρακτηριστική οσμή», η οποία επιτρέπει στους σκύλους να «μυρίζουν» ακόμα και τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.ADVERTISING

Όπως τόνισαν στη μελέτη, τα ευρήματα «ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες», ενώ ισχυρίζονται ότι «εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύουν τον κορονοϊό σε αεροδρόμια, θέατρα, χώρους εργασίας και εκδηλώσεων, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με το Τμήμα Υγείας της Βρετανίας, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχετικά με την επάνδρωση αεροδρομίων με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους-ανιχνευτές.

«Δυο σκύλοι θα μπορούσαν να ελέγξουν 300 επιβάτες για κορονοϊό, μέσα σε 30 λεπτά. Όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί από τους σκύλους στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν το μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: