Αισιοδοξία στον τουριστικό κλάδο φέρνει το πράσινο διαβατήριο

Αναπτερώνονται οι ελπίδες του τουριστικού κλάδου μετά και τις θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την υιοθέτηση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώην πράσινο διαβατήριο νυν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, πρωτεργάτης του οποίου υπήρξε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών και να δώσει ώθηση στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος το 2018 εισέφερε άμεσα το 3,9% του ΑΕΠ της ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 5,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου 11,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Να θυμίσουμε ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκαν τη χρυσή τομή για την υιοθέτηση του εν λόγω πιστοποιητικού λύνοντας τις δύο μέχρι πρότινος βασικές διαφωνίες που υπήρχαν – τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα καλούνται να εφαρμόσουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών αλλά και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.about:blank

Για την συνέχεια αναμένεται το συμφωνηθέν κείμενο να υποβληθεί διαδοχικά στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και στην ολομέλεια του ΕΚ προς έγκριση, καθώς και στο Συμβούλιο. Κατόπιν έγκρισής του, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου και να είναι έτοιμο προς χρήση στα τέλη Ιουνίου.  

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολίτες τρίτων χωρών, υπό συγκεκριμένους όρους.

Το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση, προσφέροντας διάφορες επιλογές στους πολίτες αλλά και θα σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βάσει μάλιστα των τεχνικών προδιαγραφών που συμφωνήθηκαν όπως ο κωδικός QR, το «EU Digital COVID certificate», σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα μπορεί να διαβάζεται και να επαληθεύεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: