Αν Google, Facebook, Amazon και Microsoft πλήρωναν φόρους θα είχαμε βγει από την πανδημία!

Αν οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft κατέβαλαν αυτό που τους αναλογεί πραγματικά σε φόρους, οι χώρες της G20 θα είχαν εισπράξει επιπλέον 32 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά για να εμβολιάσουν κατά του κορονοϊού, όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, επισημαίνει σε ανακοίνωση η ActionAid.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πριν από την σύνοδο αύριο, Παρασκευή, της Ομάδας των 20 (G20) πιο πλούσιων χωρών του κόσμου για το θέμα των λύσεων στην υγειονομική κρίση.

Οι γίγαντες της τεχνολογίας “έχουν αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια σε κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η φορολογία στις εταιρείες ήταν δίκαιη, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν (…) να χρηματοδοτήσουν καλύτερα τα συστήματα υγείας για να δοθεί τέλος στην πανδημία (του νέου κορονοϊού) και να αρχίσει η ανάκαμψη”, υπογραμμίζει η μκο στην ανακοίνωσή της.

“Πολλές επιχειρήσεις από τις ‘big tech’ προσπαθούν να καταβάλουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους”, επιχειρηματολογεί, επικαλούμενη εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άρθρα βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Τεράστια κέρδη μέσα στην πανδημία

Η κατηγορία αυτή δεν είναι νέα, αλλά διατυπώνεται έπειτα από μια χρονιά πανδημίας, η οποία απέφερε μεγάλα κέρδη στις μεγάλες πλατφόρμες και στις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, καθώς οι καταναλωτές περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στο διαδίκτυο (τηλεργασία, συνεχής ροή βίντεο και μουσικής ή ηλεκτρονικό εμπόριο).

Ορισμένες κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια στους γείτονές τους και σε διεθνείς οργανισμούς να λάβουν μέτρα κατά της νόμιμης φοροδιαφυγής, η οποία ευνοείται από ανταγωνιστικά φορολογικά συστήματα.

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Apple να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ από φορολογικά οφέλη στην Ιρλανδία, η οποία παρέχει χαμηλό συντελεστή φόρου στις εταιρείες.

Το 2019, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας της Γαλλίας Μουνίρ Μαχζουμπί είχε υπολογίσει σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ την απώλεια εσόδων που συνδέεται με τις εταιρείες αυτές για τις γαλλικές φορολογικές αρχές.

Υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αντιτίθενταν σε οποιαδήποτε εναρμόνιση, αλλά ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε να καθιερωθεί ελάχιστος φόρος 21% για τις πολυεθνικές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε μαζί με την ένωση Patriotic Millionaires, η ActionAid εκτιμά την απώλεια εσόδων σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την G7, σε 8 δισεκατομμύρια για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ή ακόμη σε 100 εκατομμύρια δολάρια για την Νιγηρία, “αρκετά για να πληρώνονται 70.000 νοσηλευτές για ένα έτος”

Η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Τζούλια Σάντσες κατήγγειλε “ένα σύστημα που επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες να συλλέγουν και να πωλούν τα δεδομένα ανθρώπων, να επηρεάζουν ύπουλα τις συνήθειές μας και να δημιουργούν νέους δισεκατομμυριούχους, ενώ την ίδια ώρα συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών στις οποίες βγάζουν τα κέρδη τους”.

Απάντηση