Συλλαλητήριο στις 18 Μάη για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο έχει τεθεί ήδη για διαβούλευση και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να το φέρουν για ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, και οι διάφοροι καλοθελητές προσπαθούν να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» των εργαζόμενων ισχυρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και ότι προστατεύει την εργασία ενώ στην πραγματικότητα το έκτρωμα που παρουσίασε ο Υπουργός ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της εργοδοσίας δίνοντάς της ακόμα περισσότερα νέα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της πλαί σε αυτά που προυπήρχαν ώστε να ξεζουμίζει ακόμη πιό ελεύθερα τους εργαζόμενους.

Μερικά από αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι:

 • . Αυτό θα μπορεί να το επιβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
 • . Θα δουλεύουμε περισσότερο και θα πληρωνόμαστε λιγότερο!
 • . Η εκάστοτε επιχείρηση δηλαδή θα μπορεί να απασχολεί με διακεκομένα ωράρια εργαζόμενους υποχρεώνοντάς τους να είναι «στο δρόμο» πολλαπλάσιες ώρες.
 • Το διάλλειμα δεν θα προσμετράται στο χρόνο εργασίας αλλά θα θεωρείται χρόνος εκτός εργασίας.
 • σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, όπως και στον δικό μας κλάδο της εξόρυξης μεταλλευτικών και ορυκτών δραστηριοτήτων.
 • έτσι δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα προστασίας των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Πάει και αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπάς και βρούν το δίκιο τους!
 • . Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όποιον εργαζόμενο και όποτε θέλει, ακόμα και στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει παράνομη κάποια απόλυση, ο εργοδότης θα μπορεί να καταβάλει 2-3 μισθούς αποζημίωση και να δεν υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο.
 • . Έτσι τα αφεντικά θα μπορούν να ξεφορτώνονται τις όποιες ενοχλητικές φωνές στους χώρους εργασίας.
 • μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των μελών των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζόμενων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Τα σωματεία για να είναι νόμιμα θα υποχρεώνονται να δώσουν το μητρώο μελών τους στο Υπουργείο Εργασίας. Κανονικό φακέλωμα δηλαδή!
 • για Γεν. Συνελεύσεις για απόφαση απεργίας και υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των μελών του σωματείου. Αυτό ανοίγει ζητήματα γνησιότητας της ψήφου από απόσταση αλλά και ανοίγει το δρόμο για να ψηφίζουν ακόμη και οι ίδιοι οι εργοδότες κρυμμένοι πίσω από έναν υπολογιστή. Όπως και να αντλούν στοιχεία για τις απόψεις των εργαζόμενων πάνω σε ζητήματα. Το φακέλωμα αναβιώνει, ξαναζωντανεύει!
 • θα πρέπει να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 33% των υπηρεσιών και της παραγωγής της επιχείρησης γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι στα πόστα τους. Στοχεύουν έτσι να αποδυναμώσουν πλήρως το μοναδικό όπλο των εργαζόμενων, μετατρέποντας την απεργία σε μία συμβολική πράξη.
 • και κάτι τέτοιο θα συνιστά παράβαση με ποινικές και χρηματικές κυρώσεις, όπως και διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.
 • αποζημίωση από τους απεργούς και το σωματείο αν μία απεργία κριθεί «παράνομη» ή «καταχρηστική».

Αυτά και άλλα πολλά εξίσου προκλητικά περιέχονται στο “νομοσχέδιο-έκτρωμα” που προσπαθούν να το πλασάρουν ως “σύγχρονο” και “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Στην πραγματικότητα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας. Θέλουν να ανατρέψουν εργατικές κατακτήσεις αιώνων και παράλληλα να διαλύσουν τα σωματεία την συλλογική δύναμη των εργατών, που είναι το μόνο πραγματικό αγκάθι στα σχέδιά τους, για αυτό και τα χτυπάνε με τέτοια λύσσα. Έτσι ο εργαζόμενος θα βρίσκεται μόνος του απέναντι στον εργοδότη κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, με την μόνιμη απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι του.

Από την ίδια μας την πείρα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως το ήδη υπάρχων νομικό πλαίσιο δίνει ένα σωρό εργαλεία, δωράκια στους εργοδότες για να μας εκμεταλλεύονται και να κρίνουν τα δίκαια αιτήματά μας «παράνομα». Τώρα σαν να μην έφταναν αυτά που ήδη είχαν, η κυβέρνηση τους τροφοδοτεί με ακόμη περισσότερα όπλα για να  μπορούν να εξαπολύσουν ακόμη μεγαλύτερη επίθεση απέναντί στους εργάτες.

Ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μπούν στη μάχη για να μην κατατεθεί καν αυτό το έκτρωμα στη Βουλή. Τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας έδωσαν την πρώτη καταδικαστική απάντηση. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα όλων των εργαζόμενων της χώρας, να μπούμε όλοι στη μάχη! Σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε εμείς!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/05 19:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΕΜΛΑ-16-5-2021

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: